Proizvođači mesa prave zalihe: Cena žive stoke pala, šta je rešenje?
Cena žive stoke u Srbiji pala je zbog velike ponude i male potrošnje usled pandemije, kaže sekretar Udruženja za stočastvo u Privrednoj komori Srbije (PKS), Nenad Budimović, i dodaje da bi domaće tržište moglo da se stabilizuje na dva načina: intervencijom države i plasmanom robe na neka druga tržišta.
Turistički objekti, restorani i drugi ugostiteljski objekti ne rade, a to se reflektovalo na proizvođače, kako u primarnom stočarstvu, tako i u mesno-prerađivačkoj industriji, kaže Budimović, i dodaje da je to "ono na šta nije moglo da se utiče i spreči, ali je moglo da se ublaži, a sada nas čeka jedan period posledica".
Jedan od razloga za pojavu veće ponude od potražnje, jeste u tome što su u prvom piku pandemije proizvodnja i potrošnja dobro amortizovane, pa je sada proizvodnja mesa ustaljena i pojavljuju se tržišni viškovi.
Prema rečima Budimovića, drugi razlog je taj što je Kina prestala da uvozi svinjsko meso iz Nemačke zbog pojave afričke kuge i ta zemlja je kao veliki potrošač izazvala tektonski poremećaj za sva manja tržišta, pa i za region. Kada je reč o junećem mesu, Srbija na godišnjem nivou ima kvotu od 8.870 tona za izvoz u EU, a izveze 500 tona jer, kako kaže, nismo konkurentni sa proizvođačima u EU.
- Tu su stimulacije koje proizvođači EU dobijaju, podsticaji koji su veoma značajni za farmere iz Unije. Drugi razlog je što EU primenjuje sistem prelevmana prilikom uvoza junećeg mesa iz Srbije u EU. To je možda jedna od glavnih tema koju treba pokrenuti u pregovorima sa Evropskom komisijom - ukazuje Budimović.
Kaže da je problem i afrička kuga svinja koja je zahvatila veliki deo EU i našu državu, te su neka tradicionalna tržista manje dostupna za izvoz svežeg i zamrznutog svinjskog mesa i proizvode od svinjskog mesa koji nisu termički obrađeni (čajna kobasica i druge vrste kvalitetnijih proizvoda).
Srbija je svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa do početka pandemije izvozila u Crnu Goru, koja je zbog nastale situacije obustavila uvoz, što se reflektovalo na proizvođače mesa u Srbiji, napomenuo je Budimović. Dodaje da je nešto malo izvezeno i u Makedoniju i CEFTA region, dok Rusija, koja je veliki potrošač mesa, prošle godine nije uzela "ni gram".
Takođe, sekretar Udruženja za stočastvo u PKS navodi da je izvoz svinjskog mesa na godišnjem nivou između 5.000 i 10.000 tona. "Mi još uvek nemamo tržište za izvoz svinjskog mesa. Radimo na tome da se izvozi u Vijetnam i tu je država uradila jedan korak više, jer je usaglasila sertifikate sa Vijetnamom”, ukazuje on.
Kada je reč o izvozu junećeg mesa, Budimović kaže je 2020. godine u Tursku izvezeno između 5.000 i 6.000 tona mesa i u EU oko 500 tona. Ove godine izvoz u Tursku nije moguć zbog epidemiološke situacije koja utiče na rad turističkih objekata, a samim tim je smanjena i potražnja za mesom.
Budimović napominje da je problem i česta oscilacija cena zbog pada turske lire, što taj posao čini neisplativim. "Tov junadi je vrlo zahtevan, traje između devet i 12 meseci, dosta se ulaže u proizvodnju, a onda nemate prihvatljivu tržišnu cenu kako bi taj posao bio rentabilan".
Kaže i da je tržišna cena živih svinja između 120 i 150 dinara, kao i da to dosta zavisi od regiona i kvaliteta. Juneće meso je dostiglo cenu od 2,2 evra i to za najkvalitetniju rasu "simentalac", a cena jagnjetine je oko 250 dinara žive vage. Rešenje za plasman mesa iz Srbije, Budimović vidi, pre svega, u poboljšanju kvaliteta.
Naveo je i da su u toku pregovori sa Rusijom oko uvođenja principa regionalizacije u Srbiji - što znači da samo iz područja koje je zaraženo afričkom kugom svinja nema trgovine svinjama i svinjskim mesom, dok su sva ostala područja gde nema virusa - slobodna za trgovinu.
Video: Serama kokoške: Cena ove jedinke doseže i do 800 evra, a sve to samo zbog njenog držanja
(Telegraf Biznis/Tanjug)
Video: Er Srbija leti direktno do Šangaja: Prvi let za Kinu iz Beograda
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Vuk
Cene pale, ma nije moguće?! Zašto??? Uvozi se "trulo" i totalno neispitano i nekontrolisano meso. Čitao sam, za 2-5 centi po kg se uvozi piletina i ide u preradu i "bojanje", nitratna so, pojačivači ukusa u prerađevine, emulgatori... Itd itd, ETO ZAŠTO JE CENA PALA!!! Domaće proizvođače i seljaka treba slomiti i uništiti. Seljače dođi pameti, hrani za sebe i NE SIJ TRŽIŠNE VIŠKOVE NIJEDNE KULTURE, neka Srbija i to uvozi. Opljačkaju seljaka kakupci i tajkuni pa preprodaju po trostrukoj ceni. Vojvodino ne sij ništa bez unapred dogovorene cene!!!
Podelite komentar
Mišo
Svakako meso se uvozi zato su cene nislke a i hrana za tov je skupa i ne isplati se
Podelite komentar