• 1
 ≫ 

Klotianidin i tiametoksam zabranjeni u Srbiji

 ≫ 

Iz ministarstva poljoprivrede napominju da se sredstva za zaštitu bilja u Srbiji mogu registrovati samo ako se aktivna supstanca koju sredstvo sadrži nalazi na Listi odobrenih supstanci

  • 1
Prolećni dan

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

U skladu sa odlukama EU kojima se zabranjuje upotreba aktivnih supstanci imidakloprid, klotianidin i tiametoksam, zbog štetnog delovanja na pčele, aktivne supstance klotianidin i tiametoksam su zabranjene i u Srbiji, tj. ukinuta su sva sredstva za zaštitu bilja registrovana na osnovu njih, rečeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Kada je reč o aktivnoj supstanci imidakloprid, dozvoljena je upotreba sredstava za zaštitu bilja registrovana na osnovu nje, samo za korišćenje u zatvorenom prostoru, što je bilo u skladu sa prethodnom odlukom EU, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Takođe, ističu da će sa donošenjem nove Liste odobrenih supstanci biti potpuno ukinuta primena imidakloprida i u zatvorenom prostoru. Ranije danas, objavljeno je da je najviši sud EU odbio da po žalbi koncerna Bajer poništi odluku nižeg suda iz 2018. godine o zabrani tri aktivne supstance za insekticide - imidakloprida, klotianidina i tiametoksama.

U ministarstvu napominju da se sredstva za zaštitu bilja u Srbiji mogu registrovati samo ako se aktivna supstanca koju sredstvo sadrži nalazi na Listi odobrenih supstanci, koja se donosi na osnovu Zakona o sredstvima za zaštitu bilja. Lista odobrenih supstanci usklađuje se sa evropskim odlukama o odobrenju ili zabrani korišćenja aktivnih supstanci u cilju registracije sredstava za zaštitu bilja.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>