• 39

Koštale 4.000 RSD, sad se pitaju hoće li ih uopšte prodati: Zbog kiše prve trešnje trule na stablima

Krupni, skoro sasvim zreli plodovi su od obilne kiše napukli i niko takve neće da kupi

  • 39
trešnje

Foto: D.G.

Zbog obilnih kiša i promenjljivog vremena poslednja dva dana, prvim trešnjama iz Mačve sladiće se čvorci i vrane, a proizvođačima je, po ko zna koji put izmakla zarada od ranih sorti koje su i najskuplje na pijaci.

Krupni, skoro sasvim zreli plodovi su od obilne kiše napukli i niko takve neće da kupi.

- Sorta Early Lory je najranija, ali berba već malo kasni zbog hladnog proleća. Trešnji ne prija kiša u vreme zrenja jer  plodovi brzo pucaju, pa je  berba otežana pošto mora da se vodi računa  da plodovi budu zdravi - kaže Dragica Radonjić.

Voćari nisu ni očekivali da trešnje prodaju po 4.000 i više dinara za kilogram, koliko su prošlog meseca koštale prve iz uvoza. Međutim, sa stabala ranih trešanja neće zaraditi gotovo ništa i strahuju da će, ukoliko potraje promenljivo vreme, biti nastavljen  niz loših godina.

- Samo prve godine, iako su trešnje oštetili mrazevi, vetar i kiša u vreme cvetanja nešto se zaradilo jer je prodato na rusko tržište. Naredne godine nekoliko dana pred početak berbe grad je omlatio sav rod, a pretprošle i prošle godine zbog čestih i obilnih kiša tek male količine su mogle da se prodaju - dodaje Dragica.

trešnje

Foto: D.G.

Uz stotinu stabala rane, u Dragičinom voćnjaku je još 400 stabala "kasnijih" sorti koje sazrevaju u junu. Ona, kao i drugi brojni proizvođači u ovom kraju će češće gledati u nebo, nadajući se da će zaraditi bar da pokriju velike troškove.

Poljoprivredni stručnjaci navode da je godina nepovoljno počela za voćare. Već je izvesno da će, zbog mrazeva i hladnog vremena koji su usledili posle toplog talasa koji je ranije nego uobičajeno pokrenuo vegetaciju, slabo roditi kajsija i breskva.

Video: Miriše na biznis: Raznobojno more koje Holandiji donosi čitavo bogatstvo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    22. maj 2021 | 13:44

    Koji su pa to veliki troskovi proizvodnje tresanja.Zivim na selu,ali mi opet nije jasno...?

  • Dzoni

    22. maj 2021 | 12:10

    Jbg da su bile jeftinije a ne 4000 ljudi bi ih kupovali sada i dzabe da ih dajete niko ih nece..mnogo ste alavi

  • A. P

    22. maj 2021 | 14:33

    U moje vreme kada sam bio mali. Najeo sam se tresanja za ceo zivot. Trenje nisu bile prskane sa hemikalijama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>