• 1

Nikola poklanja đacima jaja prepelice i inkubator: "Čim završe školu mogu postati vlasnici farme"

Za sada, đaci škole u Futogu uvežbavaju izleganje pilića u inkubatoru od jaja koje su sami doneli, zahvaljujući profesoru Goranu Miloševu

  • 1
Čačak, uzgajanje japanskih prepelica

Foto: Rina.rs

Nikola Draganić, uzgajivač japanskih prepelica i proizvođač inkubatora za izleganje ovih ptica, rešio je da pokloni učenicima jedne poljoprivredne škole jaja i inkubatore, kako bi đaci vežbali i naučili ovaj posao. Srednjoškolci bi, praktično odmah po napuštanju školskih klupa, mogli da postanu vlasnici farme prepelica, skoro bez rizika od neuspeha u poslu.

- Poljoprivrednoj školi sa domom učenika Futog, kraj Novog Sada, pokloniću 260 prepeličjih jaja i ustupiti im inkubator, kako bi đaci vežbali izleganje i uzgoj prepelica. Možda neće izleći nijedno pile, pokloniću im opet, spreman sam na to. Ideja je da nauče i to je tek početak naše saradnje - najavljuje Draganić.

Saradnja je počela nakon što je uzgajivač prepelica saznao da je škola u Futogu počela da koristi inkubator koji on proizvodi jer su nastavnici procenili da je odličnog kvaliteta. Draganić je pozvao školu i rekao da je na raspolaganju đacima i nastavnicima ako bilo šta zatreba. Onda je, upoznavši zaposlene i direktora škole Dušana Gagića, rešio da pomogne.

- Moram da priznam da me fasciniralo kako ta škola radi, kako obrazuju decu kroz praksu, koliko se trude. Oduševila me predanost nastavnog osoblja, inovativnost direktora. Škola ima svoju mlekaru, prave prelepe sireve, rade na promociji, ma sve od proizvoda do etikete. Imaju voćnjake, vinograde, vinariju i ono što rade je vrlo kvalitetno. Ta deca se ne "igraju" nego uče ozbiljan posao. Bio sam oduševljen i poželeo da budem deo te priče. Ali, nije samo to u pitanju - priča Draganić.

Za sada, đaci škole u Futogu uvežbavaju izleganje pilića u inkubatoru od jaja koje su sami doneli, zahvaljujući profesoru Goranu Miloševu. Jaja su obeležena, svako odeljenje ima svoja, a oni koji budu najbolji počeće, uz Draganićevu pomoć, nešto "ozbiljniju" obuku.

- Plan je da deci poklonim 260 jaja japanske prepelice. Piliće koje izlegu otkupiću od njih. Ako im krene dobro, doneću im još jaja i još inkubatora. I opet otkupljivati piliće. Za sve to vreme biću im na raspolaganju za savete, odlaziću na predavanja, odgovarati na pitanja, o izleganju, čuvanju pilića, temperaturi u kavezima, vlažnosti, o isplativosti posla, ukratko reći ću im sve što znam - objašnjava Draganić.

Na pitanje: Šta ako đaci ne izlegu ništa, Draganić odgovara da je spreman na to i da bi čak i voleo da prva tura bude lošija od očekivanja. Tada bi učili na greškama i više naučili nego u slučaju da prvi put imaju sreće. Takođe, ove greške ih ne bi ništa koštale.

- Ja sam sve učio iz sopstvenih omaški, što me je mnogo koštalo. Oni će po završetku škole imati znanje kao da godinama rade taj posao. Ono što je ovde bitno je da niko tu decu ne uslovljava da moraju izleći određeni broj jaja, nema presije. Poenta je da nešto nauče, vide kako se to radi. I ako broj izleženih pilića bude nula, videćemo gde su grešili, pa ćemo svi zajedno greške ispraviti. Ovaj posao se teško uči iz knjiga, mora kroz praksu - objašnjava Nikola Draganić i dodaje da je škola u Futogu samo prva kojoj će ponuditi saradnju i pomoć.

Video: Zmajevi pilići su najčudniji i među najskupljim na svetu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>