• 0

Srpski kraj poznat po žitaricama razvija novi biznis: "5 ml ulja traži 12.000 cvetova, cena paprena"

Navodi se da ružičnjake treba podizati u mestima zaklonjenim od vetrova, da budu na sunčanoj strani, na ravnom do blago nagnutom terenu

  • 0
buket, ruže, cveće Foto: Freepik

U Pomoravlju, gde su tradicionalno najzastupljenije žitarice kukuruz i pšenica, sve je više poljoprivrednika koji se bave uzgojem ruža koje kasnije prodaju kao rezano cveće, ali i za potrebe medicine, kozmetike, kulinarstva...

Slatko od ruža, jedan proizvođač iz Ribara kod Jagodine, kako sam kaže, prodaje najelitnijim restoranima u Beogradu. Uzgajivači ovog cveća u Pomoravlju razmišljaju i o proizvodnji "ružinog ulja", koje ima široku primenu i veoma lekovita svojstva, a pritom je izuzetno skupo.

Ali, u te svrhe su im potrebni mnogo veći ružičnjaci, jer je za jedan litar "etarskog ulja, u zavisnosti od kvaliteta, potrebno tri do pet tona ružinih latica". Latice se beru u maju i početkom juna, ujutru, kada se tek otvaraju.

Savetodavac Poljoprivredne savetodavne stručne službe za Pomoravski okrug u Jagodini, Miodrag Simić, podseća da je "lekovitost cveta ruže opisana još u starim kineskim i egipatskim zapisima, ali tek kada je iz Persije doneta u Evropu, postaje cenjena kao biljka koja može da leči".

- Narodna medicina je u ruži videla dobar lek za mnoge tegobe, jer je odličan izvor vitamina A, B, C, D i E, njene latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, vinsku kiselinu i niz aromatičnih sastojaka - istakao je Simić.

Osnovnu lekovitu komponentu ruža predstavlja njeno eterično ulje koje se dobija parnom destilacijom sveže ubranih cvetova. Za pet mililitara ulja potrebno je prikupiti 12.000 cvetova što ga čini veoma skupim preparatom, objašnjava dalje ovaj stručnjak.

Simić navodi da ružičnjake treba podizati u mestima zaklonjenim od vetrova, da budu na sunčanoj strani, na ravnom do blago nagnutom terenu.

Video: Njemu su lopovi obrali tonu trešanja: Marko razočaran hoće sve da počupa

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>