• 0

U vinu je istina, ali i zarada: Kakav nam je prinos ove godine? Pomoravlje obiluje vrhunskim sortama

U ovom okrugu prednjače vinogradi u Levču i Jagodini, "sa izuzetno kvalitetnim sortama grožđa i nadaleko cenjenim vinima", istakao je jedan od stručnjaka

  • 0
vinograd

Foto: Freepik

U vinogradima Pomoravlja, Resave i Levča u toku je zelena rezidba loze, veoma važna agrotehnička mera za vrhunski kvalitet i prinos grožđa i kvalitet vina.

Obavlja se ručno, ali i sve više mehanizacijom, a cilj je da se reguliše i poveća prinos i kvalitet grožđa, da se održava pravilan raspored i bujnost lastara, poboljša stvaranje novih okaca i povoljnijih uslova za sazrevanje grožđa, kažu vinogradari iz ovog kraja.

Stručni savetodavalac za voćarstvo i vinogrdarstvo Poljoprivredne stručne savetodavne službe (PŠS) za Pomoravski okrug u Jagodini, Dejan Jocić, objašnjava da se zelnom rezidbom "otklanjaju svi zeleni lastari koji izbijaju iz čokota jer se tako razgušuje grožđe a rezultat tog su kvlitetniji grozdovi i jaka biljka, što dovodi i do odličnog kvaliteta vina".

- Idealan period za zeleni rezidbu je kraj maja do prve polovine juna - rekao je Jocić.

Dodaje da obim zelene rezidbe nije isti svake godine, "jer od klimatskih uslova, sortnih osobina i oblika čokota, zavisi i koje će se mere zelene rezidbe primenjivati".

PŠS redovno obavlja vizuelne preglede vinograda i oni su u ovom trenutku u jako dobrom stanju i očekuju se standardni prinosi, a kod nekih sorti i vrhunski, istakao je Jocić.

Kaže da u Pomoravskom okrugu prednjače vinogradi u Levču i Jagodini, "sa izuzetno kvalitetnim sortama grožđa i nadaleko cenjenim vinima".

vino

Foto: Freepik

Podsećamo i na nedavni podatak iz susedne Crne Gore, gde je najveću neto isplaćenu zaradu u jednom mesecu u 2020. godini, u iznosu od 76.427 evra, primio je jedan od vinogradaraTo sugeriše koliko je unosan ovaj biznis.

Navedena cifra jednaka je iznosu od 145 prosečnih zarada u toj zemlji, koje su se lani kretale od 520 do 527 evra, odnosno 344 minimalca od 222 evra. Po toj računici, crnogorskim građanima sa prosečnim primanjima trebalo bi 12 godina da zarade 76.427 evra, a onima koji primaju minimalac - čak 28 godina.

Video: Njemu su lopovi obrali tonu trešanja: Marko razočaran hoće sve da počupa

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>