• 4

Milomir obara sve rekorde u proizvodnji maline: Pretekao je Čile i Poljsku, berba traje 150 dana

Petostruki je šampion države Srbije u proizvodnji "crvenog zlata" i prinosa po hektaru

  • 4
Maline su vremenom postale naš brend

Foto: Pixabay

Da su oboreni mnogi rekordi slušamo svaki dan, čas u atletici, čas u fudbalu ili bejzbolu, ali da li ste se nekada zapitali ko je šampion u malinarstu, po kojem je Srbija nadaleko poznata?

Svih pet osvojenih zlatnih titutla zaredom dokazuju da je Milomir Stojić neprekosnoveni Mesi u svojoj delatnosti. Petostruki je šampion države Srbije u proizvodnji "crvenog zlata" i prinosa po hektaru.

To zvanje stekao je krčeći vrzine i podižući plantaže maline u selu Mirosaljci, nadomak Arilja, kome i danas ne mogu parirati ni svetski proizvođači iz Čilea, a ni Poljske. Na vrhu liste sam vlada već deceniju i po.

- Dok su drugi sadili po deset ari, ja sam se usudio i posadio malinjak na 40 ari osamdesetih godina, i mogu reći da sam se takmičio sam sa sobom. Nisam imao od koga umeće da kradem, jer niko nije imao tolike površine. Iako sam strahovao za rod, ispalo je dobro, dobro sam uzgajao i sam sebe sam podstakao da proširujem parcele još više i dospeli smo do nekih pet hektara. Smatram ovo za veliki uspeh za moju porodicu i mene - kazao je Milomir.

Ovaj malinar nikada se nije žalio na ono što bi moglo da mu pokvari berićet, zasukao je rukave i verovao da će samo kvalitetom maline i dobrim prinosom imati sigurnost i opstanak u malinarstvu. Njegovi prinosi tulamina su od 26 do 30 tona, a polke od 15 do 20 tona po hektaru.

- Posla ima preko cele godine, od sređivanja i obrađivanja do postavljanja protivgradne mreže. U toku jedne godine samo berba traje oko 150 dana, i za to nam je potrebno oko 30 radnika iz čitave Srbije. Uspeli smo da sagradimo i mini hladnjaču sa kojom ne moramo da našu malinu odmah predajemo nakupcima, već možemo čekati dobru cenu na tržištu i onda je plasirati - rekao je Stojić.

Najsvetliji primeri srpskog malinarstva upravo su u ariljskom selu Mirosaljci. Stojići bi na najbolji način mogli svetu da predstave kako se i na koji način proizvode crveni plodovi zlata vredni i kako treba da izgledaju zasadi srpske maline. Takođe su primer kako više generacija jedne porodice neumornim radom, trudom i entuzijazmom opstaje u malinarstvu.

Video: Njemu su lopovi obrali tonu trešanja: Marko razočaran hoće sve da počupa

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>