• 1

Naše zlato: Za godinu dana ostvaren rod od 120.000 tona ovog voća

Početak roda i berbe maline u 2021. kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom aprila i maja

  • 1
maline, voće

Foto: Pixabay

Srbija je jedan od globalnih lidera u proizvodnji zamrznute maline, a skoro celokupna proizvodnja se dalje plasira na tržišta razvijenih zemalja, kažu u Privrednoj komori Srbije.

U toku 2020. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u Srbiji je ostvaren rod maline od 118.674 tone, sa površine od 24.028 hektara, dok je izvoz zamrznute maline tokom 2020. iznosio 259 miliona evra, što čini 40 odsto ukupne vrednosti izvoza voća, navodi sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u PKS, Aleksandar Bogunović.

Predsednik Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća, Ðorđe Ljubojević, kaže da početak roda i berbe maline u 2021. kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom aprila i maja.

- Zasadi su generalno gledano u dobrom stanju sa manjim odstupanjima između regija uzgoja, bez zapaženih oštećenja prouzrokovanih vremenskim nepogodama - kaže Ljubojević.

Dodaje da se očekuje količinski prosečan rod, što najviše zavisi od vremenskih uslova u narednom periodu, kao i da su proizvođači uglavnom ohrabreni prošlogodišnjom cenom, posvećeni obrađivanju malinjaka i dodatnim investicijama u proširenje kapaciteta, objavila je PKS.

Podsećamo, cena po kilogramu trenutno je na nivou iznad 300 dinara.

Video: Njive u zapadnoj Srbiji nisu idealne samo za maline: Proizvođači pšenice zadovoljno trljaju ruke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perke

    17. jun 2021 | 14:51

    Srbija... majka.. najjača zemlja za život na svetu.. hvala ti Boze, što živim ovde

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>