• 0

Raste trgovinska razmena Srbije i ove zemlje: "Sa 100 miliona na 480 miliona dolara"

Zamenik ministra poljoprivrede, Sergej Levin, ocenio je da se trgovinski odnosi dve zemlje stabilno razvijaju i rastu u svim oblastima

  • 0
utovar robe, transport, logistika, inspektor

Foto: Shutterstock

Ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, izjavio je da danas i sutra očekuje dobre razgovore ruskih i srpskih kompanija i nove prilike za povećanje trgovinske razmene u oblasti poljoprivrede.

- Posle potpisivanja sporazuma o trgovinskoj razmeni sa Ruskom federacijom, trgovinska razmena u sektoru agrara je sa 100 miliona dolara porasla na 480 miliona dolara - rekao je Nedimović na otvaranju Agroindustrijskog foruma Rusije u Beogradu.

On je dodao da su mnoge inostrane firme, pre svega iz EU, koje nisu imale pristup ruskom tržištu, pokušale da zloupotrebe sporazum, ali da je to uspešno sprečeno. "Pohapsićemo sve koji se time bave, jer moramo da zaštitimo sporazum koji nam omogućava da više od 90 odsto roba izvozimo u Rusiju bez carina".

Zamenik ministra poljoprivrede, Sergej Levin, ocenio je da se trgovinski odnosi dve zemlje stabilno razvijaju i rastu u svim oblastima, uključujući poljoprivredu.

- Imamo veliki potencijal za dalji razvoj trgovine, a tome doprinose postojanje političke volje, istorijske veze naših naroda i klimatski uslovi koji vladaju u Rusiji. Daljem rastu trgovinskih veza doprineće današnji događaj i prisustvo vodećih ruskih kompanija u oblasti agroindustrije", izjavio je Levin.

Dodao je da je tokom trajanja trodnevnog Foruma planirano više od 200 razgovora kompanija dveju zemalja. Potpredsednik Privredne komore Srbije, Miroljub Aleksić, rekao je da je Rusija jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je robna razmena pre pandemije prešla tri milijarde dolara.

Dodao je da je prošle godine naš izvoz u Rusiju dostigao 4,15 milijardi dolara, a uvoz iz Rusije prešao dve milijarde. "Dodatni impuls tome biće potpisivanje spoljnotrgovinskog sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom, što će nam omogućiti izvoz na još veće tržiste nego što je rusko", ocenio je Aleksić.

Video: Vesić: Očekujemo duže radno vreme za ugostitelje i trgovce

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke