• 0

Nandui obožavaju sever Nemačke: Zemljoradnicima odnose na hiljade evra, pa se "uzdaju" u veprove

Ova neobična ptica zadaje muke i rezervatima prirode u Nemačkoj, a protiv njih "bore se" i lokalni lovci

  • 0
nandu

Foto: Pixabay

Južnoamerički nojevi - nandui, pre 20 godina pobegli su iz zoološkog vrta i počeli da osvajaju sever Nemačke. Sada ih ima oko 600 i nisu nimalo stidljivi. Vrlo su proždrljivi i pustoše njive nemačkih zemljoradnika.

Jedan zemljoradnik, koji je svoje iskustvo ispričao za DW, često motri na njih. Nandui mu jedu useve, te tako nije u "prijateljskim odnosima" s ovim životinjama. Gladne ptice, navodi se, obožavaju repicu koju ovaj Nemac uzgaja.

To, međutim, ne čudi mnogo, budući da je uljana repica prava energetska "bomba". Zbog nojeva, Tomas Tojt mora da sadi 20% više ove biljke. Šteta koju mu nandui prave - meri se hiljadama evra.

- Mnogi misle da su divni, i mi to mislimo, ali naravno da me ljuti što se hrane na moj račun. Mi smo, kao zemljoradnici, navikli da se nosimo s određenom količinom štete koju prave divlje životinje, ali ovo je prilično ekstreman slučaj - kaže Tojt.

Nedaleko od njegovih njiva, u privatnom zoološkom vrtu u jednom gradu na severu Nemačke, nekada je živelo svega 6 većih nandua. Ali se njihov broj značajno umnožio od pre dve decenije.

Ova neobična ptica sada zadaje muke i rezervatima prirode u Nemačkoj. Mario Aksel, čuvar u rezervatu Salze, kaže da "onaj ko je tada posedovao životinje, očigledno nije obraćao mnogo pažnje na njih".

Stvari se vremenom nisu same posložile, a nandui su se prilagodili čak i hladnim vremenskim uslovima koji vladaju u toj zemlji. Nemcima siluete ovih ptica, koje se šepure na njivama, i dalje izgledaju neobično.

Kako rešiti problem?

 

Čuvari rezervata se sada trude da smanje broj ovih ptica, na primer, bušenjem rupa u njihovim jajima. Ali, ptice ih onda samo još više poležu. Za razliku od Južne Amerike, gde su nandui lak plen za jaguare, na nemačkim njivama nemaju predatore. Ali, postoji nada da će lokalna divlja svinja početi da se interesuje za jaja nandua.

- Jednom kad vepar proba jaja ove veličine, biće sigurno zainteresovan da pronađe još. Veprovi koji se budu približavali gnezdu, neće se uplašiti mužjaka iz ove porodice ptica - objašnjava Aksel.

Kako bi broj nandu ptice bio pod kontrolom, udružuju se i lokalni lovci.

Video: Njemu su lopovi obrali tonu trešanja: Marko razočaran hoće sve da počupa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>