• 2
 ≫ 

Mraz im desetkovao rod kajsije: Umesto 5 tona, Đorđevići ubrali samo 1.000 kilograma

 ≫ 

Visoke temperature u prethodnom periodu, uticale su na kvalitet kajsije, ipak, prva klasa mora da zadovolji kriterijume kupaca

  • 2
Đorđevići berba kajsija

Foto: RINA.rs

Ovogodišnja berba kajsije završena je u rekordnom roku i trajala je svega par dana, dok u brojnim zasadima - berbe nije ni bilo, jer je mraz na pojedinim lokalitetima obrao celokupan rod kajsije.

Na plantaži kod Slađana Đorđevića, u Gornjoj Trnavi, prolećni mraz je obrao više od polovine ovogodišnjeg roda, tako da je umesto očekivanih pet tona ovog leta iz voćnjaka na otkup otišlo samo oko 1.200 kilograma.

- Zasad je starosti sedam godina, sorte roksana i kečkemetska ruža, dobro je poneo proletos, međutim, mraz nas je uništio pa nam je ostalo kajsije negde oko 1.200 kilograma, što je 25 odsto od celokupnog prinosa. Cena nije bila loša, koštala je oko 100 dinara za kilogram, ali šta vredi kad nemamo šta da naberemo - kaže voćar.

Visoke temperature u prethodnom periodu, uticale su na kvalitet kajsije, ipak, prva klasa mora da zadovolji kriterijume kupaca.

- Prva klasa treba da bude više obojena, ali s obzirom na visoke temperature nije stigla da dobije tu potrebnu obojenost, već je brzo dobila žutu boju i počela je da mekša. Svi traže da bude idealan plod, ali s obzirom da je ima malo, nisu mnogo strogi na otkupu, može da prođe i sa nekim sitnijim oštećenjem - objašnjava Đorđević.

Đorđevići berba kajsija

Foto: RINA.rs

Prema rečima ovog voćara, iz godine u godinu sve je teža situacija što se tiče kajsije. Iako je cena solidna i od kajsije bi ostvarili solidnu zaradu, mraz u proleće obere veći deo roda, pa te voćke ne ostane ni za džem i rakiju.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>