• 2

Nove mogućnosti za izvoz srpskog voća i povrća u Ameriku: Kako da pripremite robu za SAD?

Kompanije imaju priliku da uspostave kontakt sa ekspertima i dobiju konkretne informacije u vezi sa potencijalima tržišta, pripremom i realizacijom izvoza voća i povrća

  • 2
hrana, povrće

Foto:Pixabay

Domaćim proizvođačima, prerađivačima i distributerima svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća od ove nedelje dostupna je jedinstvena elektronska edukativna platforma za izvoz hrane na tržište SAD.

Ova sveobuhvatna platforma je kreirana u okviru zajednickog projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) "Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istocne Evrope" u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, navedeno je u zajedničkom saopštenju FAO i EBRD.

Navedena platforma pruža mogućnost postojećim i potencijalnim izvoznicima u sektoru proizvodnje i prerade voća i povrća da, na jednom mestu, saznaju sve neophodne informacije o pripremi i izvozu na tržište SAD, zahvaljujući elektronskom "Vodiču za izvoz voća i povrća na tržište SAD" i posebno pripremljenog video serijala sa vodećim ekspertima u oblasti: tehnologije i bezbednosti hrane, FDA regulativa i uvoznih procedura, brendinga i dizajna proizvoda, onlajn prodaje hrane, špedicije i transporta prehrambenih proizvoda na američko tržište.

Istovremeno, kompanije imaju priliku da uspostave kontakt sa ekspertima i dobiju konkretne informacije u vezi sa potencijalima tržišta, pripremom i realizacijom izvoza voća i povrća na ovo veliko svetsko tržište hrane.

Pristup kompletnom sadržaju je besplatan uz registraciju preduzetnika ili kompanija, a pristup edukativnom materijalu je omogućen putem internet stranice RAS - vodic.ras.gov.rs.

Sve informacije o tržištu

 

“Zbog ograničenja usled pandemije kovida 19 i smanjenih mogućnosti za održavanje edukacija i treninga kompanija, ova prva domaća edukativna platforma za izvoznike svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća predstavlja jedinstven izvor informacija o tržištu SAD, uz mogućnosti da kompanije dobiju informacije iz prve ruke od vodećih eksperata u industriji hrane kod nas", rekao je v.d. direktora RAS Radoš Gazdić.

SAD su drugo najveće svetsko tržište hrane, odmah posle NR Kine.

Procena vrednosti tržišta hrane u SAD je 924,4 milijardi dolara za 2020. godinu u poredenju sa Kinom 1,251 milijardi dolara i trećim tržištem na svetu - Indijom sa 463 milijardi dolara.

Očekuje se da će tržište hrane u SAD rasti po godišnjoj stopi od 1,8 odsto, dok će online prodaja sa trenutnih sedam odsto skočiti na 11,2 odsto ukupne prodaje hrane u SAD, što predstavlja izuzetan potencijal za unapređenje prodaje prehrambenih proizvoda domaćih proizvodaca na ovom tržištu.

U cilju dalje promocije izvoza, pristupa tržištima i jačanju konkurentnosti našeg poljoprivrednog i prehrambenog sektora na tržištu SAD planirana je organizacija vebinara u septembru ove godine.

Tom prilikom kompanijama će biti pružena mogućnost da dobiju najnovije informacije, saznaju sve o ključnim koracima u izvozu na američko tržište ili postave pitanja vodećim ekspertima u oblastima od značaja za realizaciju uspešnog izvoza voća i povrća na američko tržište.

Projekat "Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope" se finansira u okviru bilateralne podršške Italije kroz Centralno-evropsku inicijativu (CEI) i Programa Evropske unije za razvoj preduzeća i inovacija Zapadnog Balkana WB EDIF.

Video: Evo kako da brzo i lepo iseckate voće i povrće bez mnogo muke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    23. jul 2021 | 18:51

    Selo je toliko unisteno da vise nemamo voca I povrca za nas, nemamo da izvozimo u okruzenje a kamoli za Ameriku. I da se ne zamlacujemo o prazni pricama Amerika sto joj fali uvozi iz Meksika sa kojim se granici, a u kaliforniji, arizoni, teksasu postoje tolike plantaze voca I povrca da se ne moze ni zamisliti. Jedan podatak samo, u kaliforniji sezona jagode traje od APRILA do oktobra I o cemu sad dalje da pricamo??

  • Tajfun

    23. jul 2021 | 14:19

    Nije to predviđeno za starosedeoce,amerikance,već za naše koji su otišli da postanu amerikanci.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>