• 0

Domaći rekorderi: Lubenice se masovno traže ovih dana, neke imaju skoro 30 kilograma

Jubilarna 20. Bostanijada obeležena je i okolo Smedereva, kao i u Mekišu

  • 0

Foto: Pixabay

Na Veletržnici Beograd na vodećem mestu po obimu trgovanja je lubenica, čiji je promet porastao 37 odsto u odnosu na prethodni period.

Slede šargarepa, paradajz i dinja.

Od voća su aktuelne i jabuke i breskve, dok je promet šljiva četiri puta veći u odnosu na prethodni period, navodi se u saopštenju Veletržnice Beograd.

Podseća se da šljive na veletržnicu stižu iz Prokuplja, Blaca, Valjeva, Čačka i okoline Beograda i dodaje se da je sve više domaćih kupina i plavog patlidžana, te da se u ovom periodu dosta traži i kukuruz šećerac.

Dobro prolazi i borovnica, čija je snižena cena trenutno 300 do 500 dinara po kilogramu.

Ipak, lubenica je definitivno najpopularnija ovog jula. Naime, nedavno su održane i Bostanijade, u Mekišu i u Osipaonici kod Smedereva.

U subotu, 24. jula, održana je 20. po redu Bostanijada u Mekišu, gde je pobedu odneo Milan Stojković, kada govorimo o najvećoj i najtežoj lubenici. Milanova lubenica imala je 18.850 kg.

On je, zapravo, pobedio u svim kategorijama, budući da je njegova voćka bila i najslađa, a proglašen je i za najbolјeg polјoprivrednog proizvođača.

Jubilarna 20. Bostanijada obeležena je i okolo Smedereva, i tu je pobedu odneo Aleksandar Pavlović iz Osipaonice, sa težinom ploda od čak 28,5 kilograma.

Proteklog vikenda, cena u Osipaonici bila je od 25 do 35 dinara po kilogramu, dok je na pijacama u Smederevu iznosila 40 do 50 dinara.

Video: Kilogram malina sada košta kao kilogram mesa, a hladnjačari se otimaju za srpsko crveno zlato

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke