• 5

Kupina se traži više od crvenog zlata: Košta 200 dinara po kilogramu, a kupci sami dolaze na vrata

Ova voćka ne trpi visoke temperature kao malina, neophodno joj je mnogo više vode, a prinosi ove godine nisu na visokom nivou... Ipak, kupinari imaju čemu da se raduju

  • 5
Ivanjica kupine Foto: RINA

Iako je berba malina završena, za voćare ivanjičkog kraja ipak nema odmora. Crveno zlato zamenile su kupine, čija sezona uveliko traje, a cena crnih plodova ove godine takođe je dostigla svoj istorijski maksimum.

Kreće se na nivou od oko 200 dinara po kilogramu, a veliku potražnju za ovim voćem uslovila je nestašica na svetskom tržištu. To je veliki korak napred, ako se zna da se otkupna cena prethodnih godina kretala u proseku na nivou oko 50 dinara.

- I kupina je doživela svojih pet minuta, a kako dani budu odmicali, očekujemo da će po kilogramu koštati i oko 300 dinara. Meksiko kao najveći proizvođač je podbacio, stoga velika potražnja vlada za našim voćem. Biće ovo jedna od najboljih godina, a velika šansa jesu i nova tržišta koja su nam otvorena poput Skandinavskih zemalja - kaže Dobrivoje Radović, voćar iz Ivanjice.

Međutim, i kupina deli istu sudbinu kao i malina, jer su prinosi ove godine dosta manji nego prethodnih sezona. Nekada je u Srbiji pod kupinom bilo oko 6.700 hektara, a usled neisplative ekonomske računice iz prošlosti - mnogi su posekli svoje zasade, pa je sada pod ovim voćem svega oko 1300 hektara.

Mnogi će se sada možda i pokajati što su to uradili, ne sačekavši bolje dane za crno zlato.

- Ono što je ostalo jedva je rodilo. Kupina ne trpi visoke temperature kao malina, neophodno joj je mnogo više vode. Ja je uzgajam na 40 ari, na 10 sam primenio sve agrotehničke mere na vreme i obezbedio dovoljnu količinu vode i prinosi su oko tone po aru, što je odlično. Plodovi su fenomenalni. Na ostaloj površini rodilo je veoma loše. Ako se uzme u obzir celokupno stanje, može se reći da je oko 60 odsto kupine u Srbiji sagorelo - rekao je Radović.

On ističe da je potražnja za kupinom veća čak i od one za malinom. Voćari je više ne beru u plastične posudice, već u gajbice od oko tri kilograma i mogu da biraju kako i kome će da je prodaju. Nekada su oni bili ti koji su obilazili vrata otkupaca kako bi ponudili voće, a sada su se stvari poprilično promenile pa kupci traže njih, skoro i ne pitajući za cenu.

Video: Počela berba kupine, ovo su prve cene

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koko

    8. avgust 2021 | 17:45

    A predhodnih deset godina bili u minusu 100%

  • Rodos

    9. avgust 2021 | 00:58

    125 грама купине,малине,боровнице или ароније у Европској унији (Супер маркет) кошта 2-3 еура.Скандинавија још скупље.....па ви видите колико вас краду!!!Још кад није време(сезона)дођу јагоде из Холандије(пластеник)14 Еура 250 грама.Супер маркет "Папу"На Родосу.Ето толико.Наравоученије:Коначан производ за извоз је исплативије......други овако откупљују од нас и имају огромну зараду.

  • FANTOM

    8. avgust 2021 | 15:50

    Neka vam je sretno kupinari ali moja u vrzini uz obalu livade sasvim dovoljno podmiruje moje potrebe i to besplatno. Mi na selu nikada nismo kupinu, gloginje i dudinje nešto mnogo ni jeli.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>