• 0

Uzgaja lubenice malo veće od karmina: Idealne su za žensku tašnicu, a donose li zaradu?

Grčka je šesta zemlja na svetu po izvozu lubenice

  • 0
Foto; Pixabay

Grčki farmer Panagiotis Jiltidis proizveo je mini lubenice veličine - od oraha do teniske loptice - čija težina ne prelazi 200 grama.

Spolja izgledaju kao obične lubenice, ali su iznutra mekane, a koštice su raspoređene u sredini kao i kod lubenica regularne veličine, prenosi greekreporter.com.

Jiltidis je, inače, iz mesta Neo Ajoneri iz oblasti Kilkis, na severu Grčke, a u šali kaže da su njegove lubenice kao stvorene za žensku večernju torbicu, jer su neke od njih tek malo veće od karmina.

On je za radio stanicu agencije MIA rekao da se na ovaj poduhvat odlučio kada mu je jedan stariji čovek iz Izraela poslao semenje. "Ljudi su ovde posvećeni kultivaciji lubenica i dinja i ja sam u početku sumnjao. Ove godine, međutim, vidim da smo na pravom putu".

Farmer iz Grčke poznat je i po uzgoju voća i povrća uz zvuke klasične muzike, a priča kako je nedavno pokazao mini lubenice vlasniku restorana i prodavcu organske hrane na Halkidikiju, jer su iskazali interesovanje. Sakupio je približno 20 "džepnih" lubenica.

Priznaje, međutim, da uzgoj mini lubenica nije profitabilan jer to voće mora da razvije obilno lišće da bi se dobila lubenica od 150 grama. Grčka je, inače, šesta zemlja na svetu po izvozu lubenice, sa neverovatnih 204,46 miliona kilograma proizvedene lubenice.

Video: Šta se više isplati ove jeseni? Spremati zimnicu kod kuće ili kupiti upakovane flaše i tegle

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>