• 3

Krdo od 120 krava, a koncentrat sve skuplji: Milan dnevno proda i do 1.500 litara mleka

Ovaj dragačevski stočar dnevno otkupljivačima preda i do 1.500 litara mleka, pa bi najavljeno povećanje premije sa sedam na deset dinara bilo od velikog značaja, iako ne bi rešilo sve probleme stočara

  • 3
Krdo od 120 krava Lučani Milan Sedlarević iz sela Dragačica

Foto: Rina

Mlečno govedarstvo jedna je od trenutno najugroženijih grana stočarstva. Troškovi proizvodnje su povećani usled skoka stočne hrane, a otkupne cene mleka po litru ostale su iste.

Računica je veoma teška, pa stočari nerado uzimaju olovku i papir u ruke da se preračunaju. Ako je teško onom ko ima 20, možete se samo zapitati kako je Milanu Sedlareviću, iz sela Dragačica, koji u štali ima čak 120 krava.

- One pojedu i do 700 kilograma koncentrata dnevno koji je u odnosu na 2020. poskupeo za 13 dinara. Jasno vam je koliko novca treba samo za jedan dan. Pitanje je da li toliko mleka, uopšte, može da se proda i po kojoj ceni. Ona je već godinama ista i kreće se oko 38 dinara, plus sedam dinara premije. Sada kada je sve poskupelo, mi na tu cenu nemamo nikakvu računicu - kaže Milan.

Ovaj dragačevski stočar dnevno otkupljivačima preda i do 1.500 litara mleka, pa bi najavljeno povećanje premije sa sedam na deset dinara bilo od velikog značaja, iako ne bi rešilo sve probleme stočara.

- Tri dinara zvuči malo, ali na veliku količinu to bude izuzetno korisno. Ove godine dodatni problem predstavlja suša zbog koje je prinos na žitnim poljima i livadama prepolovljen, pa krave ne mogu da se dohranjuju na ispaši. Hrana mora da se dokupljuje, a preskupa je - ističe Milan.

Stočari kažu da ono što se zaradi na mleku, potroši se na prehranu stoke, a kako kažu, poskupeli su nafta i repromaterijal. Posla u štali i oko štale uvek ima, tako da Milanov radni dan traje i po 12 sati dnevno.

- Čitava porodica, nas 13 članova po ceo dan je angažovano na imanju. Ne plaćamo radnike, sve što zaradimo je sa naših deset prstiju. Odlučili smo se za mlečno govedarstvo i nemamo nameru da odustajemo, time se moja porodica i ja bavimo decenijama. Koristimo državne subvencije koje su od velike koristi, bez toga ne znam da li bismo uspeli da formiramo ovako veliko stado - priča Milan.

Prema rečima ministra poljoprivrede, Branislava Nedimovića, za to što cena mleka nije menjana postoji mnogo faktora, ali kako je naveo, do njenog rasta mora doći jer u suprotnom bi neki od proizvođača odustali od proizvodnje. U Vladi Srbije počeće postupak povećanja premije za mleko sa sedam na 10 dinara, odnosiće se na treći i četvrti kvartal ove godine, a realizacija bi trebalo da počne u septembru.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivo

    26. avgust 2021 | 16:08

    Tezak je zivot na selu bilo sta da se radi,sve je skupo od mehanizacije do stocne hrane kao sto ovaj covek kaze. Drzava treba da pomaze jos vise selo jer ce doci vreme da ako nemas dovoljno svoje hrane tek si u problemu. To se videlo prosle godine za vreme korone,a kakvo vreme ide i kolika je sebicnost medju ljudima tek ce hrana biti skupa pa i mleko ako ga uopste budemo i imali u dovoljnim kolicinama

  • Grunf

    26. avgust 2021 | 15:50

    Pametni švajcarci, belgijanci, austrijanci... ne prodaju mleko nego ga prerađuju u sireve pa ga onda prodaju 15 puta skuplje. Naši seljaci bi da rade 15 dana godišnje. Bacali trešnje, višnje... umesto da ih prerade.

  • Ja

    29. avgust 2021 | 09:19

    Na dnevnom nivou: Hrana 700*43.5=30,450 din Mleko 1500*45=67,500 din Zarada 37,000 din Ne plaća radnike jer radi porodica , neka ima još neke izdatke . Znači dnevno uzima mesečni minimalac.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>