• 1

Proslavljen početak berbe grožđa u Negotinskoj Krajini: Najviše se traže dve sorte

U takvom okruženju, gde je vino kult, posetioci su uživali u domaćim sortama vina

  • 1
Grožđe bi ove godine trebalo dobro da rodi

Foto: Pixabay

Tradicionalnom manifestacijom "Krajinska berba" vinari i vinogradari iz Rogljevačkih pivnica obeležili su u subotu, 4. septembra, početak berbe u vinogradima, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ministartvo ističe da je veoma važno da, uz proizvodnju vina, ide i vinski turizam, koji je dodatan prihod za proizvođače, i zato je jedan od ciljeva manifestacije da se poveća atraktivnost Istočne Srbije kao turističke destinacije.

Rogljevačke pivnice su spomenički kompleks kamenih vinskih podruma iz devetnaestog veka i zajedno sa Rajačkim, Smedovačkim i Štubičkim pivnicama - predstavljaju u svetu jedinstven fenomen, naselja u kojima ne stanuju ljudi, već vino, navodi se u saopštenju.

U takvom okruženju, gde je vino kult, posetioci su uživali u domaćim sortama vina, koja su bila izložena na štandovima ispred pivnica, a najviše su se istakle crna tamjanika i bagrina - dve autohtone sorte Negotinske Krajine.

Manifestaciju "Krajinska berba" podržao je i Projekat "EU zaTebe - za kulturno nasleđe i turizam", čiji je cilj da se očuva nasleđe i razvije turizam u Istočnoj Srbiji. Finansiraju ga EU i Vlada Nemačke, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Kako je navedeno, u zabavnom delu programa, nastupila su kulturno-umetnička društva iz Istočne Srbije i ansambli tradicionalne muzike. Organizator "Krajinske berbe" je udruženje "Rogljevačke pivnice" koje je uz pomoć i pokroviteljstvo Ministartsva turizma, Opštine Negotin i TOO Negotin realizovalo čitav događaj.

Video: Vatra progutala vinograd: Tužan prizor nakon požara koji je načinio ogromnu štetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>