• 35

Opet će skočiti cena ulja: Koliko to može uticati na vaš novčanik?

Cena suncokreta je 56 odsto viša u odnosu na prošlu godinu

  • 35
Jestivo ulje

Foto: Shutterstock

Cena suncokreta povećana je u svetu, a kod nas su ugovori za kupoprodaju suncokreta zaključivani po cenama od 56,42 do 57,02 dinara po kilogramu, bez PDV-a, što je 480 do 485 evra po toni.

Cena od 480 dinara na Produktnoj berzi smatra se rekordom. Ovaj trend uslovio je i rast cene sucokretovog ulja čija se cena u maloprodaji u Srbiji kreće od 135 do 190 dinara. Telegraf Biznis je već pisao da smo tako došli do toga da prvi put u našoj zemlji imamo situaciju da je jestivo ulje skuplje od dizela.

Očekuje se i u narednom periodu određena pomeranja kada je reč o toj namirnici. To, posledično može uticati i na cenu ulja u narednim nedeljama.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović jutros, moguća je zbog toga korekcija cene ulja. On ukazuje i na činjenicu da prosečno domaćinstvo troši u proseku dva litra ulja mesečno, pa skok od oko 10 dinara koliko se očekuje da će biti ukupno, neće mnogo poremetiti tržište.

Gde je ulje najskuplje

 

Iz Ministarstva trgovine ranije su za naš portal naveli da Srbija i dalje ima konkurentne cene ulja u regionu.

- Cena littra suncokretovog ulja se u Bugarskoj, prevedeno u našu valutu, kreće između 150 i 180, Hrvatskoj 190 i 250, Severnoj Makedoniji 210 do 220 dinara, dok u Mađarskoj ono košta od 200 do 250 dinara za litar - rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine. Kako su nam naveli, Ministarstvo prati situaciju i da će, u slučaju netržišnog ponašanja proizvođača i prodavaca, preduzeti određene mere.

Eventualne mere mogu pre svega biti usmerene ka dodatnoj liberalizaciji tržišta ulja u Srbiji, budući da je uljarska industrija, kao strateška grana, zaštićena visokim uvoznim carinama, koje za rafinisano ulje iznose i do 30 odsto, kada je u pitanju uvoz iz EU.

Video: Vlasnik restorana odlučio da pozlati svoja jela: Da li ste za jedan zlatni odrezak?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran Virijevic

    16. septembar 2021 | 11:21

    Za nas je kasno,omladino bezi iz Srbije.

  • Daca

    16. septembar 2021 | 11:38

    Svaka vam cast....blago nama,za vas...kako vas bre,vise nije sramota.Mnoge stvari poskupele a vi to nista ne objavljujete,samo nas u marketima doceka nova cena.

  • Srbin

    16. septembar 2021 | 11:27

    Da je samo ulje lako bi mi nego je poskupelo i sve ostalo, a plate ostale iste.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>