• 16

Sezona ajvara je tu: Tezge se crvene, ali kupci se žale na cene

Gradska tržnica u Jagodini najveća je u Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije

  • 16
Paprika Ajvar, JAGODINA PIJACA ZIMNICA

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na pijacama u Jagodini, ali i u celom Pomoravlju, ovih dana najveća je potražnja za ajvarskom paprikom, krastavcima kornišonima, patlidžanom, karfiolom...

Prepune tezge crvene se od paprike i visokih cena, pa se tako paprika na džakove prodaje po ceni od 70 do 160 dinara, kornišoni koštaju do 70, karfiol - 200, a paradajz je od 80 do 160 dinara.

Jedan kupac na pijaci u Jagodini žali se da je to sve skupo, tvrdi da je cena paprike u Severnoj Makedoniji "najskuplje i da biraš 60 centi". Dodaje da će s dvojicom komšija kombijem ići po papriku u Makedoniju.

- Kupićemo za sebe, ostatak ćemo prodati i pokriti troškove prevoza - kaže ovaj domaćin.

Gradska tržnica u Jagodini najveća je u Pomoravskom okrugu i ovom delu Srbije.

Uz Jagodince, na nju dolaze i kupci i prodavci iz Ćuprije, Despotovca, Paraćina, Svilajnca, Rekovca, Batočine, Lapova, Kragujevca, Kruševca, ali i nakupci i prekupci iz brojnih mesta Srbije.

Video: Neobičan izum užičkog kraja: U spremanje zimnice u pomoć pritekao zidarski alat

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    Nisu problem piljoprivredni proizvodjaci,vec nakupci na pijacama

    5
    1

    Podelite komentar

  • Јованка

    Није ми једно јасно. Када ћемо схватити да домаће КОШТА? Да црвљиво КОШТА. Ја имам пољопривредно газдинство и произвођач сам иновативне зимнице. Суша је направила чудо. По први пут у мом животу ја немам кромпир. За паприку сам дала огроман новац за расад као и за парадајз а од паприке ни П. Ја своје не прскам. Зато моји производи имају цену. Прави ајвар има цену, мора да има цену јер је увек 80% паприка 20% плави парадајз. Јефтинија варијанта је 40% паприка, 30% патлиџан и 30% шаргарепа. Још јефтинија варијанта је од барене паприке. Ко није садио паприку, молио Бога да му не пресуши бунар, брао, борио се са смрдибубама, пекао паприку на смедеревцу, млео, спремао ајвар томе је и 100 динара скупо. Свака роба има купца. Навикните се да је индустријски ајвар за широке народне масе, а домаћи спремљен на пољопривредном газдинству за одабране који имају да плате. Није ово комунизам и уравниловка. Уосталом имате упрложене њиве и напуштена села па садите. Нико ником не брани да произведе и прода теглу за 800 динара. А ви политички кадрови који чекате место кафе куварице у општини па вам је све скупо, док чекате, треба ми неко да окопа њиву.

    19
    12

    Podelite komentar

  • Da

    U kutije odgora naredjaju najlepse paprike a dok dodjes do dna trulo ,krivo ...

    12
    0

    Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke