Zašto je domaći ajvar drastično skuplji nego kupovni? U marketu, na akciji, košta manje od 200 RSD
Na najvećem sajmu zimnice u regionu, održanom u Koceljevi, proizvođači iz ovog kraja i cele Srbije izložili su široku lepezu slatkih i slanih proizvoda. Harmoniji boja i ukusa upakovanih u tegle i flaše nisu mogli da odole brojni kupci koji su sajamsku manifestaciju iskoristili za kupovinu zimnice.
Ali, mnogi su ostali zatečeni kada su videli da im za to, u odnosu na prošlu godinu, treba više novca, pošto su zbog sušne godine i skupog voća i povrća proizvođači podigli cene.
- Cene su više nego prošle godine, ali ne toliko koliko su poskupeli, na primer, paradajz i paprika. Ima za svakoga ono što poželi, a cene su različite. Paprike punjene kupusom su 350 dinara, a zaštitni znak našeg domaćinstva je paprika somborka punjena feta sirom u devičanskom maslinovom ulju koja košta 1000 dinara - kaže Slavica Mitrović koja je do sada pripremila 3.000 tegli različitih proizvoda.
Najtraženije su, kao i svake godine, tegle sa ajvarom. Domaći ajvar od pržene paprike prodavao se između 700 i 800 dinara, što je nekoliko puta skuplje nego u marketima.
- Skupo je, jer sada u marketima na akcijama tegla ajvara može da se kupi za manje od 200 dinara. Ali, domaći ajvar nema premca i kvalitet mora da košta više - priča zadovoljni kupac iz Šapca.
Na tezgama je bilo svega - od "klasične" zimnice kao što su turšije, razne salate, pečene paprike, kornišoni, preko pasterizovanih i organskih sokova i sirupa, domaće rakije, meda do neverovatnih đakonija.
Danica Marić iz Aleksandrovca prodaje slatko od ljubičice, koje reklamira kao lek za bolesti sinusa, pluća i bronhija.
- Jedna kašičica je dovoljna umesto antibiotika. Priprema je jako komplikovana i traje dugo. Ljubičica mora da održi strukturu i boju, da bude kao što je ubrana, da ne bi izgubila lekovita svojstva - objašnjava Danica.
Osim jedinstvenog slatka od ljubičica, mnogima je bilo teško da poveruju da slatko može da se napravi i od čili papričica. Ovaj slatki, ukusan i zdrav delikates se priprema sa jabukovim sirćetom i medom,
"slaže se" sa sirevima, mesom, ribom i gulašom.
Brojne domaćice iz Koceljeve su nekada radile u fabrici "Voćar", koja je zbog neuspešne privatizacije prestala da radi pre petnaestak godina, a sada na svojim njivama proizvode gotovo celokupan asortiman zimnice,
kako vole da kažu - od semenke do tegle.
Video: Kako se pravi sedalica vredna minimum 3.000 dinara: Red milovanja vune, red vode i sapuna
(Telegraf Biznis)
Video: Srbija sutra dobija 30 novih kilometara autoputa od Koševa do Vrnjačke Banje
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Ivana
120 dinara paprika. Kupis 30 kg to je 3600. Kupis sirce, secer , ulje, so. Racunaj 4000. Drva za lozenje ili struja to ne racunam. Dobijes 10 tegli. Ajde da racunamp da tegle necemo da kupimo i da serpu od 40 L imamo vec a inace ona kosta 5000 u proseku i masinu A mlevenje da imamo a ona losta 2000. A koliko kostaju dve dnevnice od po 12 sati za dvoje koji prvo peru pa peku, pa ljuste pa ovajaji semenke pa melju i na kraju najmanje 3 sata mesaju bez prekida ajvar. Koliko bi vi naplatili takav ajvar? Ja ispod 700 dinara po tegli na bih . Znaci zarada za dva dana za dvoje je 3000 ukupno. I onda kazete kako je skup ajvar domaci. Pravite sami.
Podelite komentar
Vu
Po ceni paprike od 100 dinara ko napravi teglicu pravog ajvara za manje od 420 dinara taj vas laže. U tih 420 dinara nije uračunat nikakav rad od pečenja, čišćenja i prženja, već samo materijal. To jeste paprika, ulje, teglu a sa čepom. Lično pravim ajvar za sebe pa znam. Što se tiče "ajvara" iz prodavnica, pa piše i na zidu ona stvar, ali niko ne gura. Tako je i sa tim ajvarom od 150-200 dinara. Piše, ali.
Podelite komentar
Buca
Tri kile paprike za teglu ajvara da racunamo paprika100 dinara plus tegla 40 to mu dodje 340 a sta vi jedete za 200 dinara to samo bog zna.
Podelite komentar