• 86
 ≫ 

Zašto je domaći ajvar drastično skuplji nego kupovni? U marketu, na akciji, košta manje od 200 RSD

 ≫ 

Na sajmu zimnice moglo je da se kupi i slatko od ljubičica ili ljutih papričica

  • 86
Sajam zimnice Koceljeva

Foto: Dragan Grujić

Na najvećem sajmu zimnice u regionu, održanom u Koceljevi, proizvođači iz ovog kraja i cele Srbije izložili su široku lepezu slatkih i slanih proizvoda. Harmoniji boja i ukusa upakovanih u tegle i flaše nisu mogli da odole brojni kupci koji su sajamsku manifestaciju iskoristili za kupovinu zimnice.

Ali, mnogi su ostali zatečeni kada su videli da im za to, u odnosu na prošlu godinu, treba više novca, pošto su zbog sušne godine i skupog voća i povrća proizvođači podigli cene.

- Cene su više nego prošle godine, ali ne toliko koliko su poskupeli, na primer, paradajz i paprika. Ima za svakoga ono što poželi, a cene su različite. Paprike punjene kupusom su 350 dinara, a zaštitni znak našeg domaćinstva je paprika somborka punjena feta sirom u devičanskom maslinovom ulju koja košta 1000 dinara - kaže Slavica Mitrović koja je do sada pripremila 3.000 tegli različitih proizvoda.

Najtraženije su, kao i svake godine, tegle sa ajvarom. Domaći ajvar od pržene paprike prodavao se između 700 i 800 dinara, što je nekoliko puta skuplje nego u marketima.

- Skupo je, jer sada u marketima na akcijama tegla ajvara može da se kupi za manje od 200 dinara. Ali, domaći ajvar nema premca i kvalitet mora da košta više - priča zadovoljni kupac iz Šapca.

Na tezgama je bilo svega - od "klasične" zimnice kao što su turšije, razne salate, pečene paprike, kornišoni, preko pasterizovanih i organskih sokova i sirupa, domaće rakije, meda do neverovatnih đakonija.

Danica Marić iz Aleksandrovca prodaje slatko od ljubičice, koje reklamira kao lek za bolesti sinusa, pluća i bronhija.

- Jedna kašičica je dovoljna umesto antibiotika. Priprema je jako komplikovana i traje dugo. Ljubičica mora da održi strukturu i boju, da bude kao što je ubrana, da ne bi izgubila lekovita svojstva - objašnjava Danica.

Osim jedinstvenog slatka od ljubičica, mnogima je bilo teško da poveruju da slatko može da se napravi i od čili papričica. Ovaj slatki, ukusan i zdrav delikates se priprema sa jabukovim sirćetom i medom,

"slaže se" sa sirevima, mesom, ribom i gulašom.

Brojne domaćice iz Koceljeve su nekada radile u fabrici "Voćar", koja je zbog neuspešne privatizacije prestala da radi pre petnaestak godina, a sada na svojim njivama proizvode gotovo celokupan asortiman zimnice,

kako vole da kažu - od semenke do tegle.

Video: Kako se pravi sedalica vredna minimum 3.000 dinara: Red milovanja vune, red vode i sapuna

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivana

    26. septembar 2021 | 23:38

    120 dinara paprika. Kupis 30 kg to je 3600. Kupis sirce, secer , ulje, so. Racunaj 4000. Drva za lozenje ili struja to ne racunam. Dobijes 10 tegli. Ajde da racunamp da tegle necemo da kupimo i da serpu od 40 L imamo vec a inace ona kosta 5000 u proseku i masinu A mlevenje da imamo a ona losta 2000. A koliko kostaju dve dnevnice od po 12 sati za dvoje koji prvo peru pa peku, pa ljuste pa ovajaji semenke pa melju i na kraju najmanje 3 sata mesaju bez prekida ajvar. Koliko bi vi naplatili takav ajvar? Ja ispod 700 dinara po tegli na bih . Znaci zarada za dva dana za dvoje je 3000 ukupno. I onda kazete kako je skup ajvar domaci. Pravite sami.

  • Vu

    26. septembar 2021 | 09:31

    Po ceni paprike od 100 dinara ko napravi teglicu pravog ajvara za manje od 420 dinara taj vas laže. U tih 420 dinara nije uračunat nikakav rad od pečenja, čišćenja i prženja, već samo materijal. To jeste paprika, ulje, teglu a sa čepom. Lično pravim ajvar za sebe pa znam. Što se tiče "ajvara" iz prodavnica, pa piše i na zidu ona stvar, ali niko ne gura. Tako je i sa tim ajvarom od 150-200 dinara. Piše, ali.

  • Buca

    26. septembar 2021 | 09:32

    Tri kile paprike za teglu ajvara da racunamo paprika100 dinara plus tegla 40 to mu dodje 340 a sta vi jedete za 200 dinara to samo bog zna.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>