• 1
 ≫ 

Bespravna seča šume u Novoj Varoši: "Šumokradice smo uhvatili na delu, nađeni panjevi"

 ≫ 

Oštećeni vlasnici obaveštavali su nadležnog šumara, ali po svemu sudeći rešenja nema ni na vidiku

  • 1
šuma, murtenici,

Foto: RINA

Vlasnici privatnih šuma u ataru novovaroškog sela Negbina godinama se suočavaju sa velikim problemom. Njihova šuma se bespravno seče i od prirodne fabrike kiseonika ostaju samo panjevi. Najveći problem je u zajedničkoj šumi Lazovi koja je u vlasništvu nekoliko porodica.

- Svoj deo imaju Bralovići, Ilići, Ćurdići, Ćirovići ali preci su bili složni i šuma nije podeljena. Sada kada je šuma u vlasništvu potomaka nastao je problem. Šuma se bespravno seče i eksploatiše od strane pojedinica i mi smo nemoćni, samo ne možemo da posmatramo čitavu tu situaciju - kažu za RINU meštani sela Negbine.

Nakon što je Murtenica pripala parku prirode “Zlatibor”, i potpala pod režim zaštite drugog stepena situacija sa šumom je ostala ista.

Oštećeni vlasnici obaveštavali su nadležnog šumara, ali po svemu sudeći rešenja nema ni na vidiku. Teren su obišli i čuvari parka prirode.

- Pronašli smo veliki broj panjeva i pojedine šumokradice smo uhvatili na delu. Prijave sam predao u šumsku upravu, a da li su nadležni iz Nove Varoši prosledili inspekciji za zaštitu zivotne sredine u Užice nisam siguran. Velika količina građe i četine se iseče u Lazovima, ali ne možemo mi tu ništa to je privatan posed iako je bespravna seča. Jedino bih ja mogao da ragujem pošto šuma pripada parku prirode “Zlatibor” - kaže čuvar parka prirode Milojko Bojanović iz Šumske uprave Nova Varoš.

Izlazak nadležnih u Lazove nije sprečio šumokradice da nastave sa bespravnom sečom.

- Jedino rešenje bi bilo kada bi čuvari parka prirode redovno obilazili Murtenicu i uz prijave zabranili šumokradicama da bespravno seku - poručuju meštani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemastina

    13. oktobar 2021 | 14:24

    Bice jos veci haos drva metar preko 7000 dinara onaj ko nema mora da krade da bi se grejao, ljudi postaju prisiljeni na nesto sto nikad nebi radili...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>