• 10
 ≫ 

Srpski delikates bolji od tartufa: Na padinama Ravne Gore rastu specifične gljive

 ≫ 

Delikatesna sunčanica" (macrolepiota procera), kada se sprema uz gulaš ima ukus kao junetina, prosto da vam meso i ne treba

  • 10
Ravna Gora, delikates, pečurke

Foto: RINA

Ravna gora, predeo prelepih prirodnih odlika, zdrave životne sredine i čistog vazduha, kao i zdrave hrane, može se podičiti još nečim, i te kako specifičnim. U pitanju su jestive pečurke koje su rasprostranjene širom Srbije, ali, čini se da "cvetaju" u svom punom jeku baš na prelepim obroncima ispod vrha Suvobora, na Ravnoj gori, u Koštunićima.

Boris Ivančević iz Prirodnjačkog muzeja, kaže da su u pitanju livadska pečurka i tzv. sunčanica.

- To je puhara, livadska puhara (lycoperdon pratense). Jestiva je dok je mlada, široko je rasprostranjena i u svetu. Druga gljiva poznata je kao "delikatesna sunčanica" (macrolepiota procera), kada se sprema uz gulaš ima ukus kao junetina prosto da vam meso i ne treba i bez bilo kakvih dodataka i začina i to su glavne karakteristike po kojima se prepoznaje u narodu. To je poznata jestiva vrsta, široko rasprostranjena u svetu, kao i širom Srbije - rekao je dr Ivančević za RINU i dodao da je omiljena kod gljivara zbog svog kvaliteta te da su, "za ne verovati", moguće i "veće" od prikazanih na slikama koje su mu dostavljene.

Na Ravnoj gori tokom poslednje dve godine prodato je preko 100 placeva, navode meštani, što sve ukazuje na sve veći turistički značaj ove jedinstvene celine.

Boljom infrastrukturom i saobraćajnim vezama, umnogome povećanim izgradnjom, odnosno nedavnim dovršetkom kompletne restauracije regionalnog puta Takovo - Pranjani svakako će doći do značajnije valorizacije turističkih potencijala Ravne gore što će njenim posetiocima omogučiti uživanje u prirodi, ali i u čarima ogromnih jestivih pečurki.

Video: 5 najskupljih namirnica koje prosečni domaćini teško mogu da priušte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    17. oktobar 2021 | 14:51

    Suncanice uspevaju na livadama, moravickog, zlatiborskog, okruga, i one imaju dvojnika koje treba razlikovati od originala.

  • Ja kad

    17. oktobar 2021 | 19:00

    Naiđem šutnem je tri metra,mislio da je ludara.

  • Dejan

    20. oktobar 2021 | 09:53

    Zna se iz kog razloga se ide na Ravnu Goru.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>