• 0

Tomislav je najbolji rabadžija ovog kraja: Zarađuje hleb sa 7 kora, ali ne žali se

Matijević izvlači građu iz šume kao da je od papira

  • 0
Prijepolje Tomislav Matijević

Foto: RINA

U selima širom Srbije još uvek se zarađuje hleb sa sedam kora, ali rabadžije se ne žale. Oni vredno, uz pomoć svojih volova, izvlače drva iz šume i tako hrane svoje porodice.

Da ovo za njih nije samo posao, već i način života, najbolje pokazuje i organizovanje takmičenja za najboljeg rabadžiju, a ni kiša ni vetar nisu sprečili da selo Kosatica taj dan bude najposećenije u prijepoljskom kraju.

Rabadžija Tomislav Matijević pobedio je u izvlačenju građe volovskom zapregom i ima samo jednu poruku:

"Važno je da volovi budu jaki, a najveća karika je onaj ko ih vuče, odnosno onaj ko ih je naučio kako da povuku trupac, bitno je da rabadžija bude sposoban. Moraš umeti da upravljaš volovima, da čuvaš i sebe i njih da im ne prebiješ noge. Onaj ko želi postati rabadžija mora biti u dobroj kondiciji", kaže iskusni Matijević.

Da bi volovi mogli da izvlače drva iz šume pripremaju se odmalena, a njihovi vlasnici neretko ove životinje smatraju i za članove porodice.

- Kada uđeš u šumu volovi moraju znati za komande da slušaju kao đak kad ode u školu, da ne bi došlo do neke povrede ili nesreće, mi sa našim zapregama dolazimo do najudaljenijih tačaka. Sada je ostalo je nas nekoliko što imamo volove, zarađujemo krvav dinar - kaže Tomislav.

Takmičenje za najboljeg rabadžiju u Kosatici održano je u okviru manifestacije "Miholjski susreti prijepoljskih sela". Orgaizatori kažu da je okupljanje meštana u velikom broju samo je još jedan dokaz da srpska sela i dalje žive.

Video: Posetili smo nestvarnu farmu vodenih bivola skrivenu na obodu Titelskog brega

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke