• 2

Potražnja za magarećim mlekom nikad veća: Slobodan jedini u Srbiji pravi i sir, cena vrtoglava

Jedini problem je što ga nema dovoljno

  • 2
magareće mleko

Slobodan Simić / Foto: Rina

Nekada životinje od kojih je zavisilo mnogo poslova u domaćinstvu, a danas postaju sve ređe. Prema nezvaničnim informacijama danas na teritoriji Srbije živi samo oko 1.000 magaraca, iako uzgoj ovih životinja može biti višestruko isplativ.

Litar mleka košta od 20 do 50 evra, a potražnja za njim višestruko je skočila jer se pokazalo kao izuzetno delotvorno u lečenju svih plućnih bolesti, pa su kod proizvođača formirane dugačke liste čekanja.

- Smatra se da je magareće mleko po svom sastavu i kvalitetu najsličnije majčinom, i jedino je koje čak i beba može da pije. To dovoljno govori koliko ima dobrih svojstava. Procenjeno je da ima 50 odsto više proteina nego kravlje. Pokazao se odličnim u lečenju kašlja, za kompletan oporavak organizma nakon teških operacija. Prethodnih meseci potražnja za magarećim mlekom je nikad veća, ne pitaju za cenu - kaže Slobodan Simić iz Prirodnog rezervata Zasavica, gde ima farmu magaraca.

Ono što je jedini problem jeste da, ma koliko god bilo traženo, magarećeg mleka nema dovoljno. Magarica daje male količine, a to je u proseku od nekoliko decilitara do par litara po danu.

Ženka je gravidna (noseća) 14 meseci i tokom tog perioda ne može da se muze, kao ni nekoliko meseci nakon što na svet donose mlade, jer mladunče ne bi moglo da preživi ukoliko bi se mleko uzimalo za prodaju.

- Magarci nisu zahtevne životinje za uzgoj. Za razliku od konja, kojima treba dosta nege i veterinarskih intervencija, magarci su izuzetno izdržljivi. Trpe oscilacije u temperaturi, a ne zahtevaju ni posebnu ishranu. Izuzetno su isplativi za uzgoj, ali vrlo mali broj ljudi se odlučuje na taj posao i tih životinja na prostoru čitavog Balkanksog poluostrva je sve manje - rekao je uzgajivač Darko Saveljić.

magareće mleko

Foto: Rina

Cena magarećeg mleka u nekim evropskim zemljama dostiže i visinu od preko 100 evra i može se reći da je ovo mleko među najskupljim na svetu, a upravo zbog njegovih posebnih karakteristika - sir koji se od njega pravi je najređi i takođe najskuplji na svetu.

Proizvodi se samo na jednom mestu, a to je upravo Slobodanova farma u Zasavici. Košta oko 1.000 evra po kilogramu, što je i logično, ako se uzme u obzir koliko je magarećeg mleka potrebno da bi se napravila tolika količina sira.

Video: Mleko od kobile jedno je od najskupljih na svetu: Pola litre košta 1770 dinara a vredi i mnogo više

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke