• 21

Čeka nas još jedno povećanje cena hrane u Srbiji: Otkrivamo da li će biti dovoljno đubriva

Hemijska industrija je svuda prisutna, kaže sagovornik Telegraf Biznisa

  • 21
Šater, zemlja, đubrivo, njiva

Foto: Shutterstock

Veštačko đubrivo u Srbiji, za manje od godinu dana, poskupelo je više od 100 odsto. Za kilogram uree treba izdvojiti više od 105 dinara, a zabeležene su i nestašice.

Drastičan rast cena veštačkog đubriva izazvan je najviše cenom gasa, a jedan broj fabrika je i zatvoren. I u svetu, odakle naše kompanije uvoze sirovine, hemijski divovi su znatno smanjili svoje kapacitete za proizvodnju đubriva.

Poljoprivrednici se plaše da neće imati dovoljno za setvu, i već su najavili da će to uticati na poljoprovredne proizvode. Što znači da će neminovino, dodatno skočiti cena hrane.

Iz resornog ministarstva su najavili da će probati mehanizmima kojima raspolažemo da utičemo da ne bude nestašica, ali što ce cena tiče, njen skok je, navode, bio očekivan.

Desetine kilograma plastike i lepka je u autu, sve je to hemijska industrija

 

Na marginama EXPO Dubai razgovorali smo o tome sa Matiasom Predojevićem, koji je potpredsednik za korporativni razvoj Eliksir (Elixir) Grup. Osim o cenama, i izazovima, sa njim smo pričali i o tome koliko je danas uopšte važna hemijska industrija i kako se ona našla u fokusu najveće svetske izložbe.

Predojević je između ostalog poručio da je u toku razvoj značajnog projekta u Srbiji, industrijsko-hemijskog parka Prahovo, a koji je u predstavljen i stranim investitorima na Svetskoj izložbi. Istakao da postoji značajan broj kompanija koje su već deo Parka i da se uskoro očekuju novi poslovi koji su nastali zahvaljujući predstavljanju na investicionoj konferenciji u Dubaiju.

Posle zapažanog govora, kaže za Telegraf Biznis da je ovo bila prilika i za nas i za Srbiju:

- Velika je čast što možemo da učestvujemo na jednoj ovakvoj konferenciji, a što možemo da se zahvalimo organizatorima. Teško mi je u ovom trenutku da procenim u kojoj meri su investitori zainteresovani ali iz razgovora sa kolegama vidim da je narednih dana i nedelja bilo priličnog odziva - kaže on.

Na konstataciju da je hemijska industrija jedna od retkoj koja bude u fokusu neke konferencije, kaže:

Paviljon Srbije

Predojević na investicionoj konferenciji/Foto: sayandutta

- Hemija je svuda prisutna. Na primer, nekoliko destina kilograma plastike je u automobilu, i nekoliko kilograma lepka a sve je nastalo i nekog hemijskog procesa. Od kućne hemije, preko auto do građevinske industrije, hemija je svuda prisutna. Tako da je za nas vrlo bitno što smo ovde prisutni - navodi nam on.

"Svima ćemo poslati đubrivo na vreme"

 

Govoreći o stanju na tržištu hemije kada je reč o đubrivima, Predojević ističe da prate situaciju i da mogu da garantuju sigurno snabdevanje.

- Što se tiče svetskog tržišta i mi smo pogđeni udarom. S jedne strane, imamo sirovina sa lokalnog tržišta, ali dosta i uvozimo. Kao na primer fosfat - sve do dolazi sa globalnog tržišta i naravno da će se to odraziti i na cenu finalnog proizvoda. Mogu da napomenem da ukoliko su sredstva i đubriva skuplja to će da utiče na cenu. Čim se tržište okrene, moći čemo i mi da obrnemo situaciju - govori naš sagovornik.

Od početka godine beleži se konstantan rast cena sirovina koje koriste u proizvodnji mineralnih đubriva i fosforne kiseline. Evidentan je i rast cena energenata koji direktno utiče na cene gotovog proizvoda.

Na nedostatak mineralnih đubriva u Srbiji utiče nekoliko faktora, a to se prvenstveno odnosi na smanjeno snabdevanje iz uvoza jer se azotna đubriva koja se godišnje koriste u količini od 400.000 do 450.000 tona u potpunosti uvoze.

Do sada, đubriva su se najviše uvozila iz Rusije (oko 60%) ali i iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Rumunije. Uvoz je bio bez carina, dok je na tržištu poslovao veliki broj uvozničkih kompanija.

Video: Upoznajte Robija, malog pomoćnika farmera: Zahvljujući njemu poljoprivrednici mogu da odahnu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    21. decembar 2021 | 15:24

    Ekonomski tigar! Treba cene da rastu troduplo! Hoćete povećanje plata i penzija 5% a nećete porast cena hrane i svega ostalog 100% ! Baš ste nezahvalni!

  • Opet ja

    21. decembar 2021 | 15:41

    Unistili ste stocni fond, nema djubriva. Trujete nas hemijskim sredstvima. Vestacko djubre zamenilo stajsko. Nema ko ni da cuva stoku. Sva otisla u varos i sad se buni sto je sve skupo. Umesto da bude gazda na svom imanju, otisao u varos da radi za minimalac, sa dvoje dece ili vise. E, pa nema. Donesi proizvod i prodaj po svojoj ceni,(samo da drzava to nagradi, a ne da oduzima raznim porezima i prirezima) i bice i vuk sit i ovce na broju. Ma postali smo velika gospoda, a slamka iz d....a viri.

  • tea

    21. decembar 2021 | 15:07

    dzabe povecanje plata i penzija od 5-8% u januaru kad sve ode gore ,jescemo hleb i piti vodu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>