• 1

"Sve je poskupelo, još držimo stare cene, ali...": Naručuju im sve domaće, od jaja i sira do supe

Nije retkost da u Beogradu sretnete poljoprivrednike koji vikendima dolaze iz okolnih mesta i prodaju svoju robu u blizini stambenih zgrada

  • 1
sir/jaja

Foto: Freepik

U sistemu lanca snabdevanja, nabavke robe i tržišnih cena - jedna stvar "vuče" drugu, odnosno, jedno poskupljenje utiče na ono naredno, i tako u krug.

Kada je reč o procenama za naredni period, očekuje se da će nova poljoprivredna sezona biti prosečna i nešto bolja od prethodne. Ipak, osećaju se posledice iz prošle i aktuelne godine.

U prethodnom periodu, na skok cena hrane najviše su uticali povećanje cena prehrambenih roba na svetskim berzama, kao i suša koju smo imali prošlog leta, rečeno je iz NBS.

Inače, nije retkost da u Beogradu sretnete poljoprivrednike koji vikendima dolaze iz okolnih mesta i prodaju svoju robu. Za mnoge, to je već uobičajena praksa, a prodavci dolaze, recimo, sa Uba, iz okoline Valjeva i drugih mesta koja su relativno blizu prestonice.

Kako kažu, još uvek "drže stare cene", ali kako je sve poskupelo, pitanje je vremena kada će morati da podignu/koriguju cene. Za sada stvari stoje tako da u jednom perifernom beogradskom naselju, vikendom, prodaju domaće proizvode - od jaja do surutke.

Za kilogram starog kravljeg sira traže oko 350 dinara, dok je mlađi sir nešto jeftiniji. Domaća jaja su 15 dinara, a ona "posebna", gde se kokoške hrane samo prirodno, koštaju do 18 RSD. Kajmak je 800 dinara po kilogramu, dok u marketu pakovanje od 250 grama košta iznad 300 dinara.

Rashodi koje imaju odnose se na sam dolazak (benzin, pre svega), zatim na skuplje ambalaže, više cene koncentrata i hrane za stoku, jer oni malo "veštiji" u ovom biznisu imaju svoje činije, kese.

Zanimljivo je da su ljudi sve više zainteresovani za sveže mleko, domaću supu, surutku, pa čak i za domaće pecivo poput kiflica. Takve stvari se, recimo, poručuju nekoliko dana unapred, a usluga "dolazak na noge" (oko zgrade) je mnogima takođe značajna stavka.

Video: Kako i zašto se orezuju maline i kupine?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>