• 0

Ova svetska država ponajviše trpi zbog pšenice: Šta će biti sa čuvenim hlebom?

S obzirom na to da se izvoz ukrajinske pšenice iz crnomorskih luka poremetio, na međunarodnom tržištu cena je skočila 42% od početka godine, a 24% od početka oružanog sukoba

  • 0
Pita hleb

Foto: Shutterstock

Jedno je sigurno: u Egiptu se jede dobar hleb, prema receptu starom hiljadama godinama.

Ipak, sada kada ceo svet trese kriza, vezana za rusko-ukrajinski sukob, kovid-19, lance snabdevanja i nestašicu neke hrane, i ova zemlja je u problemu.

Naime, najveći svetski uvoznik pšenice suočava se sa poremećajem isporuka iz Ukrajine i Rusije. Kako se navodi, Egipat bi mogao da bude najviše pogođen smanjenim isporukama ukrajinske pšenice, i to na više nivoa, budući da je cena hleba u zemlji - i političko pitanje.

Rojters piše da prosečna plata radnika, od 1.500 egipatskih funti ili 95 dolara, više nije dovoljna za adekvatno snabdevanje hranom u toku jednog meseca, kada se, recimo, govori o petočlanoj porodici. Uz to, cene hrane u Egiptu počele su da rastu i pre rata u Ukrajini.

S obzirom na to da se izvoz ukrajinske pšenice iz crnomorskih luka poremetio, na međunarodnom tržištu cena je skočila 42% od početka godine, a 24% od početka oružanog sukoba.

To je stvorilo dodatni pritisak, te je porasla i cena hleba, a ova namirnica u Egiptu ima i političku važnost, jer se većinsko stanovništvo snažno oslanja na nju. Inače, Egipat ima više od 100 miliona stanovnika, a maltene jedna trećina živi ispod granice egzistencije.

Mimo hleba, poskupelo je i jestivo ulje, zatim jaja, testenine i sve ostale namirnice koje Egipćani često konzumiraju. Dodaje su da su cene brašna više za 15 procenata.

Pšenica

Foto: Tanjug/Uprava carina

Prošle godine je iz Rusije i Ukrajine pristiglo 80 posto uvozne pšenice u Egipat. Tamošnji uvoznici sada pokušavaju da pronađu alternativne izvore, s obzirom da su isporuke iz dve zaraćene zemlje - bitno smanjene. Prema procenama, povećanje cena pšenice znači da će egipatska vlada morati da praktično udvostruči iznos namenjen uvozu pšenice - sa 3 na 5,7 milijardi dolara.

Inače, treba istaći i da se subvencionisana cena hleba u Egiptu nije menjala od 1980-ih godina. Pokušaj tamošnje vlade da 1977. podigne cenu subvencionisanog hleba izazvao je burne proteste, a bivši predsednik, Hosni Mubarak, 2008. se suočio sa nemirima - upravo zbog nestašice pšenice.

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>