• 0

Putinovo obećanje oborilo cene žita: "Brodovi će sigurno prolaziti"

Pad na dvomesečne nivoe dolazi posle izjave ruskog predsednika o ukrajinskom izvozu

  • 0
Ukrajina pšenica Foto: Shutterstock

Globalne cene žitarica pale su na nivo od aprila nakon obećanja ruskog predsednika Vladimira Putina da će obezbediti siguran izvoz ukrajinskog žita kroz crnomorske luke koje kontroliše Rusija.

Pšenica se trgovala po ceni od 10,4 dolara (27,2 kg), podaci su iz Čikaškog odbora za trgovinu. To je bila najniža cena od 7. aprila, kada je bila kotirana na 10,2 dolara.

Cene kukuruza za stočnu hranu su takođe ove nedelje pale na 7,27 dolara.

Cene žitarica porasle su prošlog meseca zbog straha da će ruska vojna operacija sprečiti ukrajinski izvoz žitarica da stigne do kupaca. Zapadne zemlje optužuju Rusiju da ometa izvoz, ali je Moskva više puta navela da ona nije kriva i da brodovi koji prevoze ukrajinsko žito ne mogu da napuste luke zbog mina koje su kijevske snage postavile u tom području. Putin je u petak još jednom rekao da Rusija ni na koji način nije odgovorna za zadržavanje pošiljki i obećao da će pomoći u prolasku brodova.

Strahovi oko sudbine ukrajinskog žita doveli su do upozorenja o mogućoj nestašoici hrane.

Prema Koldiretiju, italijanskom udruženju koje predstavlja poljoprivredne proizvođače, ukrajinskim brodovima mora biti dozvoljeno da krenu iz luka što je pre moguće, posebno zato što će skladišta uskoro morati da prihvate novu žetvu.

Ukrajina je šesta među svetskim izvoznicima pšenice. Zajedno, Rusija i Ukrajina obezbeđuju skoro 30% pšenice koja se izvozi u svetu. Prema Koldiretiju, zemlje poput Egipta, Turske, Bangladeša i Irana kupuju više od 60 odsto pšenice od Rusije i Ukrajine, dok Liban, Tunis, Jemen, Libija i Pakistan takođe u velikoj meri zavise od te dve zemlje.

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>