• 4

Sve više traže ovu biljku u Srbiji jer je zakočilo u Ukrajini: Zarada do 800 evra, a evo koje uslove zahteva

Proverali smo gde je najbolje podneblje u Srbiji za gajenje biljke slačice i kakve uslove traži

  • 4
Slačica Foto: Shutterstock

Otkako je kriza pogodila poljoprivredni sektor zbog Ukrajine i Rusije, vidimo tek značaj pojedinih biljaka, odnosno potencijalne zarade koju donose.

Ukrajina je najveća žitnica, ali i vodeći izvoznik mnogih poljoprivrednih kultura. Ako niste znali, podatak je da je ta zemlja najveći proizvođač slačice. Kao i sa drugom robom, koja se našla kao žrtva ove krize, trenutno vlada nestašica.

To bi međutim, ujedno mogla da bude naša šansa, naročito što u Srbiji u poslednje vreme vlada veća potražnja. S druge strane, činjenica je i da ta šansa nije još u dovoljnoj meri prepoznata.

Ponekad, proizvodnju slačice svrstavaju i u izvoz lekovitih biljaka, pa se profit od nje zbraja u taj sektor. Bilo kako bilo, trenutne procene govore da je po hekaru zarada od oko 700 do 800 evra.

Proverali smo gde je najbolje podneblje u Srbiji za ovu biljku, i kakve uslove traži. 

Na osnovu raspoloživih podataka Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, seme bele slačice se u Srbiji gaji na veoma malim površinama. One se kreću od 1 do 3 hektara sa tendencijom povećanja površina do maksimalno 5 hektara.

"Prinosi se kreću na nivou od 1 do 1,2 t/ha. Proizvodnja semena bele slačice za dalju preradu, a za potrebe prehrambene industrije ( kao začinska biljka koja se koristi u proizvodnji senfa, kiselih krastavčića) najviše se obavlja u severnom Banatu i Bačkoj", navode naši sagovornici.

"Zaradu po hektaru je veoma teško odrediti i ona zavisi od više faktora, ali smatramo da je manja od 700 – 800 eura/ha", navode nam oni.

slačica Foto: Pixabay

Napominju da trenutno nemaju informaciju o tržišnoj ceni ovog proizvoda, ali nam je jedan proizvođač baš iz Vojvodine napomenuo da se nada cifri od 700 evra.

Cifre

- 3.000 tona lekovitog bilja godišnje se izveze iz Srbije

- 16 miliona dolara vredan je izvoz lekovitog bilja iz Srbije

- 40 kompanija u Srbiji otkupljuje lekovito bilje

- 4 do 5 hiljada sakupljača lekovitog bilja ima u Srbiji

- 5.000 hektara u Srbiji je pod usevima lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja

- 2.000 dinara po ha iznosi subvencija za uzgoj lekovitog bilja u Srbiji

Video: Tajna biznis uspeha Koste Perovića, košarkaša koji pravi čudo sa lavandom, ružama i smiljem

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>