• 1

Na računu piše 600 dinara za kilogram, a traktori puni gajbi: Da li su malinari zadovoljni otkupnom cenom?

Malinari u selima opštine Kosjerić rade i ne žale se, dok je berba u punom jeku

  • 1
maline, voće

Foto: Pixabay

Berba "crvenog zlata" širom Zapadne Srbije je u punom jeku.

Svakodnevno, na stotine kilograma maline završi u hladnjačama, a izuzetno dobro prolaze malinari sa teritorije opštine Kosjerić. Otkupna cena po kilogramu je 600 dinara, a plasman zagarantovan od strane domaćih hladnjačara koji su iz pepela podigli nekadašnjeg giganta "Budimku" iz Požege.

- Imam negde oko 50 ari. U odnosu na prošlu godinu, ipak je dobro rodilo. Samo, dva puta je grad oštetio dosta. Iz osiguranja su procenili štetu na 30 odsto, ali su računali po 300 dinara, a malina je 600, pa onda to nije to. Predajemo "Budimki". Na računu piše 600 dinara. Ne može čovek da bude nezadovoljan, ali kad pogledate šta je sve poskupelo, i gorivo i hemija, onda preklapa jedno drugo - rekao je Milenko Vasiljević iz sela Varda, kod Kosjerića.

Njegove maline beru dugogodišnji berači koji u ovaj kraj dolaze sa druge strane Drine, iz Bosne i Hercegovine. Zadovoljni dnevnicom, za dvadesetak dana doduše veoma teškog rada, mogu dobro da zarade.

- Najvažnije je na vreme obezbediti radnu snagu, jer sve je manje ljudi koji hoće da beru maline. Ako ispadnete fer i korektni, za vas onda nema problema. Srećan radnik znači i srećan gazda, nema tu mnogo neke teške filizofije - poručuje Milenko.

Kako sami berači kažu, gazdom su i više nego zadovoljni. Uslovi tokom berbe su dobri, plata na vreme i po dogovoru, a dokaz za to je što se godinama vraćaju u isti malinjak.

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • max

    7. jul 2022 | 18:51

    Koju Budimku digli iz pepela, ne lažite ovaj napaćeni narod...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>