• 5

"Crno zlato" prodaju po 200 dinara: Cena kupine manja nego prošle godine, hoće li rasti do kraja berbe?

Kupina je dobro rodila, ali je zbog visokih temperatura prinos i kvalitet neujednačen

  • 5
Crno zlato kupine

Foto: D.G.

Dve nedelje nakon početka berbe otkupljivači su podigli cenu kupine na 200 dinara za kilogram.

Cenom su delimično zadovoljni proizvođači "crnog zlata" koji ne veruju da će se ponoviti situacija sa malinom koja je dostigla astronomsku cenu, ali se nadaju da će do kraja berbe otkupna cena kupine bar da dostigne prošlogodišnju od 320 dinara.

- Počeli smo berbu sa 120, sada smo na polovini i cena je 200 dinara. Bilo bi dobro da još malo poraste, bar da bude kao prošle godine kada je prosečna cena iznosila 250 dinara - kaže Milenko Nešić, proizvođač iz Bogatića koji na jednom hektaru uzgaja nekoliko rodnih sorti kupine.

Kupina je dobro rodila, ali je zbog visokih temperatura prinos i kvalitet neujednačen. Do 50 posto je manji prinos na više osunčanoj strani kupinjaka pošto su plodovi ostali sitniji, sazreli su "na silu" ili su spečeni od jakog sunca.

- Oko 30 od ukupno 60 ari zaštitio sam mrežom za zasenčivanje. Efekti su vidljivi jer je Čačanka, koja je u tom delu kupinjaka, sazrela prirodno, a plodovi nisu izgubili na težini, krupni su i slatki. U to je uloženo oko 1000 evra, ali se isplatilo - dodaje Nešić.

I beračima je lakše da rade pod zaštitnom mrežom naročito kada su, kao ovih dana, velike vrućine.

Kilogram ubranih kupina obračunava se po 50 dinara, a po toj ceni su radili i kada je otkupna cena kupine bila 120 dinara.

- Dosta sezonaca radi i berbu duvana, pa nije lako pronaći berače. Dok sam beraču isplaćivao 50, a kupinu prodavao po 120 dinara skoro da smo radili na pola. Sada, kada je cena 200 dinara svi imamo računicu - kaže Nešić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    4. avgust 2022 | 21:34

    Mala je cena kupine a sve poskupelo realna je cena da bude 300 dinara od pocetka do kraja sve je skupo ili narod da je povadi mucni seljak se muce a treba platiti beraca a kolko se ulozi u nju hladnjace treba da isplate od prvog dana po 300 dinara a ne da zaradjunuju na nama.

  • glas naroda

    5. avgust 2022 | 07:43

    U Crnoj Gori, na pijaci kutijica od 200gr kosta 2eura.

  • Lord

    5. avgust 2022 | 08:28

    Na pijacama je kupina skoro kao i malina,oko 1000 dinara kila,mislim da je to preterano!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>