• 13

Poskupljenje do 25 odsto: Poznato kada bi kupci mogli da "osete" više cene maslinovog ulja

Španija proizvodi skoro polovinu svetskog maslinovog ulja, a slede je Italija i Portugal

  • 13
maslinovo ulje Foto: shutterstock.com

Cene raznih namirnica "divljaju" već neko vreme, i to svuda u svetu, pa je samo bilo pitanje vremena kada će poskupeti i maslinovo ulje.

Njegova cena se skoro pa izjednačila sa cenom suncokretovog ulja u proteklom periodu - tačnije, razlika je bila dosta manja, pa su mnoge naše domaćice, kako nam kažu, "prešle" na ulje maslinove za razne namene.

Ipak, sada nam dolaze obeshrabrujuće vesti.

Cena maslinovog ulja će, kako piše BBC, porasti, u skladu s tim kako toplotni talasi budu pogađali proizvodnju u Španiji. Na taj scenario je upozorio vodeći izvoznik "Acesur", koji snabdeva najveće supermarkete u Velikoj Britaniji.

Kažu da će rast cena ulja masline uticati na cene u prodavnicama u naredna tri do četiri meseca, kada kompanije obnove svoje ugovore. Menadžer izvoza kompanije, Migel Kolmenero, rekao je da bi kupci mogli da se suoče s rastom cena od 20-25%.

Španija, inače, proizvodi skoro polovinu svetskog maslinovog ulja.

Ali ova zemlja, zajedno sa drugim delovima zapadne Evrope koji proizvode maslinovo ulje, uključujući Italiju i Portugal, poslednjih nedelja doživljava ekstremne temperature i nedostatak kiše. Suša je definitivno uzela maha u Evropi, o čemu smo takođe pisali u malo drugačijem kontekstu.

"Acesur" je uključen u proizvodnju više od 200.000 tona maslinovog ulja godišnje, od oko 1,4 miliona tona proizvedenih u Španiji godišnje, i prodaje svoje proizvode u više od 100 zemalja. Prodaje oko 20.000 tona godišnje u Velikoj Britaniji i pakuje proizvode sa sopstvenim etiketama za vodeće lance u zemlji: Sainsbury's, Tesco, Waitrose, Morrisons i Asda.

U supermarketima se nalazi i brend La Espanola, koji je treći po veličini u Velikoj Britaniji, navodi dalje BBC. Većina maslina u njegovim proizvodima uzgaja se u Andaluziji (južna Španija), gde je poslednjih nedelja bilo veoma malo padavina.

maslinovo ulje Foto: shutterstock.com

Kolmenero napominje da je uticaj toplotnog talasa na proizvodnju bio "drastičan". Prošle godine, Španija je proizvela oko 1,4 miliona tona maslinovog ulja, ali zvaničnici sada, za ovu sezonu, predviđaju samo milion tona.

Menadžer izvoza ove kompanije dodaje da bi suvo vreme moglo da utiče na rod naredne sezone, ukoliko na drveću masline ne budu mogle da izrastu nove grane zbog nedostatka vode. To, svakako, utiče na globalne cene.

U julu je MBP (Mintec Benchmark Prices) referentna cena za ekstra devičansko maslinovo ulje porasla na najviši nivo do sada ove godine, za 7,3% više u odnosu na prethodni mesec i za 14,2% u odnosu na lani, prema podacima ove grupe za istraživanje tržišta.

Kolmenero je rekao da će to na kraju uticati na krajnje cene, one koje plaćaju kupci, iako će u tome doći do kašnjenja od tri do četiri meseca jer su mnoge firme, prethodno, već potpisale 12-mesečne ugovore sa prodavcima. Međutim, dodaje da će kompanije na kraju morati da podignu cene kada obnove ugovore, a kupci bi maslinovo ulje ubuduće mogli da plaćaju 20-25% skuplje.

Prosečna cena maslinovog ulja, koje se prodaje pod "matičnim brendom" određene prodavnice, u četiri najveća lanca supermarketa u Velikoj Britaniji početkom avgusta je porasla za 50,2 odsto, u odnosu na prošlu godinu. Te podatke je iznela istraživačka firma "Assosia".

U periodu od juna do jula prosečne cene su porasle za 28,5%. Ako se suvo vreme nastavi, zaključak je da bi cene mogle dalje rasti. Međutim, ako bi koridor žitarica dogovoren iz Ukrajine doveo do većih isporuka suncokretovog ulja iz te zemlje, to bi "moglo doneti izvesno olakšanje", konstatuje se dalje u tekstu britanskog javnog servisa.

U trgovinskim lancima u Srbiji, cene ekstra devičanskog maslinovog ulja, poznate italijanske marke, u pakovanju od litar - kreću se od 1.850 do 2.000 dinara, s tim što se mogu naći na akciji za oko 1.000 do 1.400 RSD. Slično je i s drugim proizvođačima, litar maslinovog ulja je u proseku 1.500 dinara, dok je ono od komine dosta jeftinije - od 400 dinara pa naviše po litru.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb in

    10. avgust 2022 | 16:59

    У Србији је скупље маслиново уље него у Италији и то Доста!

  • Komsija

    10. avgust 2022 | 17:44

    Ma da.. za sve je kriva Ukrajina.. Putine sravni ih pa da krenemo iz pocetka..

  • I

    10. avgust 2022 | 16:49

    Sad ga jedva kupujemo samo vi dizite cene pa onda da se pozdravite sa kupcima.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>