• 0

Volovsko srce od skoro 2 kg: Da li je Draganov paradajz srpski rekorder ove godine?

"Ubrali smo do sada dosta plodova, ali nijedan ove veličine i težine", priča domaćin iz sela Vračević

  • 0
paradajz

Foto: Rina

Prosečna težina paradajza kreće se oko 250 grama, ali to nije slučaj sa jednim primerkom s imanja Ivanovića iz sela Vračević, kod Lajkovca.

Domaćin Dragan posadio je sortu Volovsko srce koja se, inače, odlikuje krupnijim plodovima, ali ono što ga je dočekalo u plasteniku ostavilo ga je bez teksta. Kada je džinovski paradajz stavio na vagu, kazaljka se zaustavila na 1.700 grama.

- Na prvi pogled nismo verovali da će ovaj plod na vagi dostići težinu od skoro dva kilograma, jer je delovao samo malo krupniji od ostalih. Stoga su nas njegova veličina i težina ostavile u čudu. Volovsko srce je posebna sorta, ima oblik srca i jako lepo meso unutar ploda, sočan je i sladunjav, tako da je idealan za razne vidove prerade. Karakteristično je da jedan plod može da dostigne težinu oko 1 kg, ali ovaj naš je nadmašio taj prosek skoro pa duplo - ponosno kaže Ivanović za RINU.

Ovaj apsolutni paradajz-rekorder Ivanovići će preraditi u zimnicu, a imajući u vidu njegovu veličinu samo on će napuniti nekoliko tegli. Domaćin je zadovoljan jer, iako su letnji meseci bili sušni i teški, to nije loše uticalo na rod i kvalitetet povrća.

- Gajimo povrće u plasteniku, bez navodnjavanja, naravno, ne bi opstalo. Ubrali smo do sada dosta paradajza, neke klasične krupnoće, neki bude veći, neki manji, ali ništa neobično. Ovaj plod koji je težio skoro dva kilograma je prava retkost i sve nas je iznenadilo da paradajz može toliko da poraste. Svakako će biti neizostavna deo obroka tokom duge zime - kaže Dragan Ivanović iz Vračevića.

Podsećamo, čitateljka Telegraf Biznisa nam je nedavno poslala fotografiju svog "džinovskog" paradajza, koji je težio oko 1.100 grama.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>