• 6

Grad koji prvi na svetu zabranjuje reklamiranje mesa

Utvrđeno je i da je proizvodnja hrane od životinjskog mesa dvostruko veći zagađivač planete nego proizvodnja hrane od biljaka

  • 6
Jagnjetina, meso, pečenje

Foto: Shutterstock

Holandski grad Haarlem biće prvi u kojem će biti zabranjeno isticanje reklama za meso na javnom mestu. Cilj je da ovim potezom doprinese smanjenju emisije gasova staklene bašte.

Haarlem se nalazi zapadno od Amsterdama i ima 160.000 stanovnika. Meso je na listi onoga što se od 2024. neće moći reklamirati na javnom mestu.

To znači da se reklame za meso, avionske letove, fosilna goriva i automobile neće moći isticati na autobusima, građevinama, emitovati preko javnih LED ekrana. Istraživanjima je utvrđeno da se globalnom proizvodnjom hrane stvara jedna trećina gasova staklene bašte, čime se doprinosi globalnom zagrevanju.

Utvrđeno je i da je proizvodnja hrane od životinjskog mesa dvostruko veći zagađivač planete nego proizvodnja hrane od biljaka.

Šume, koje apsorbuju ugljendioksid, se seku kako bi se stvorio prostor za ispašu životinja. Poljoprivredna đubriva su bogata azotom i kao takva su uzročnik zagađenja vode, vazduha, doprinose klimatskim promenama i oštećenju ozonskog omotača.

Proizvođači iz industrije mesa optužili su lokalnu vlast da preteruje, govoreći građanima šta je najbolje za njih, a protivnici ovakve zabrane smatraju da se time ograničava sloboda izražavanja. Istraživanjem Greenpeacea je konstatovano da će i godišnja potrošnja mesa morati da se smanji na 24 kilograma po osobi ako Evropska unija želi da do 2050. bude klimatski neutralna.

Godišnja prosečna potrošnja mesa u EU trenutno iznosi 82 kilograma po osobi. Holandija je najveći izvoznik mesa u EU, piše list Guardian.

Video: Koliko u mesu u Srbiji ima aditiva i kako da prepoznamo najkvalitetnije proizvode

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krlja

    7. septembar 2022 | 18:38

    Auuu kakvi bolidi...kuda ide ovaj svet...ccc

  • Lora

    7. septembar 2022 | 17:52

    Pa Holandija je prva u svemu. Marihuana, prostitucija, ne reklamiranje mesa, da bi kralj uzivao i trosio nemilice a narod jeo go.... na. Pa nisu on i njegova familija debeli od povrca, a drago kamenje imaju na tone. Pogledajte samo kraljicu, koje dragulje i koliko nosi?! . Niko vise od nje. A narod nek se bavi prostitucijom

  • Rale

    7. septembar 2022 | 17:44

    Holanđani su poznati ljubitelji trave

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>