• 1

Sir sa tartufima, od magarećeg mleka i rolovani suvoborski kajmak: Počeo sajam "belog mrsa" u Srbiji

Na manifestaciji su uručeni ugovori za subvenciju sela za šta je grad Čačak opredelio 12 miliona dinara

  • 1
beli mrs, sajam u čačku, mlečni proizvodi, čačak, ivan glišić

Foto: Rina

Najveći sajam mleka i mlečnih proizvoda u Zapadnoj Srbiji po prvi put se održava u selu Gornja Gorevnica kod Čačka.

Manifestacija nazvana "Mlečni put" od velikog je značaja za sve koji se bave stočarstvom, ali i preradom mleka u Srbiji, a domaćin je profesor Agronomskog fakulteta, dr Ivan Glišić.

- Ova manifestacija treba da služi opštem razvoju našeg sela. Svedoci smo da se srpsko selo večito borilo sa krizama i problemima, a bore se i dan danas. Ova manifestacija će biti veoma značajna za razvoj stočarstva, jer sela do sada mala domaćinstva nisu mogla da opstanu, i ljudi su odlazili iz sela i odustajali od bavljenja poljoprivredom i stočarstvom - rekao je dr Glišić.

Ovom prilikom uručeni su ugovori za subvenciju sela za šta je grad Čačak opredelio 12 miliona dinara. Među poljoprivrednicima su i dve žene nosioci domaćinstva.

U Domu u centru sela upriličena je izložba posvećena belom mrsu na kojem se danas predstavlja oko 30 izlagača, sa više od 50 različitih proizvoda od mleka.

Mnogi će moći prvi put da vide, a i da kupe zgoreli sir, dimljeni sir, duvan sir, rolovani kajmak, sir sa tartufima, a biće izložen i najskuplji sir na svetu od magarećeg mleka.

Inače, manifestacija Mlečni put u Gornjoj Gorevnici počela je minutom ćutanja zbog nesreće u Ovčar Banji gde su život izgubile dve žene.

Video: Ustaje noću na svaka dva sata da ne ogladne: Marko na cuclu hrani 8 prasića koji su ostali bez majke

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alimpije

    15. oktobar 2022 | 16:14

    Sve je OK dok nepočnu političari da SKIDAJU KAJMAK, tad ode mast u propast...treba mnogo truda i rada da ovakva manifestacija opstane...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>