Prepolovljen izbor jela u restoranima zbog previsoke cene struje: Omiljena šnicla još skuplja
Zbog rastućih troškova energije, ali i poskupljenja namirnica, sve je više restorana koji ukidaju neka jela iz svoje ponude.
Naime, neki ugostitelji u Beču su počeli da uklanjaju pojedina jela iz jelovnika, u nastojanju da izbegnu veće poskupljenje svoje ponude, jer znaju da bi, ako mnogo podignu cene, izgubili goste.
Onda je, kažu, bolja varijanta da nešto uopšte ne nude, nego da to čine po drastično većoj ceni. Tako je prvi restoran u Austriji ukinuo pržena jela iz dnevnog menija, ali i tradicionalnu bečku šniclu.
Porodični restoran "Rigler", iz mesta Bruk an der Mur, objavio je da ukida sva panirana jela iz dnevnog menija, jer ne želi da podiže cene, prenosi javni servis ORF. Vlasnik restorana, Hanes Pirher Rigler, kaže da ne želi da štedi na kvalitetu.
- Pokušavamo da sarađujemo sa regionalnim dobavljačima. Meso dolazi iz regiona, ulje isto tako. Važno nam je da novac ostaje u regionu - dodao je on.
Rigler ističe da meni, u koji su uključeni supa, glavno jelo i salata, košta 9,10 evra.
Ukazao je da bečka šnicla ili panirana kokoška neće biti skinute iz jelovnika, i da svako ko ne želi meni može da traži bečku šniclu, čija cena je povećana sa 11,90 na 12,20 evra.
I poznati bečki restoran "Kolarik" je ovog meseca, zbog rastućih cena, iz menija izbrisao tradicionalno jelo - pečenu gusku. Naime, u oktobru je vreme kada tradicionalno Austrijanci jedu gusku uz crveni kupus.
- Cena bio-guske je drastično porasla. Tome se moraju dodati cena energije i troškovi za osoblje - objasnio je vlasnik restorana u bečkom Prateru, Paul Kolarik.
Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?
(Telegraf Biznis)
Video: Otvoren prvi Inovacioni forum Srbija - Švajcarska
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Uros
Becki? Znate li vi gde je Bruck na Muru? Selendra
Podelite komentar