• 2
 ≫ 

Davidovići na pet hektara imali "dve žetve": Posle pšenice sejali suncokret, a ovo je otkupna cena

 ≫ 

Porodica je odmah posle žetve pšenice prvo orala njivu jer su jesenas pred setvu primenili samo redukovanu obradu

  • 2
Davidovići iz Bogatića na pet hektara imali  dve žetve - posle pšenice sejali suncokret

Foto: Dragan Grujić - Mačva Press

Žetva ranih sorti ječma i pšenice je usled dugog perioda tropskih temperature ove godine obavljena ranije nego inače, već početkom juna, pa se veliki broj poljoprivrednika u Mačvi opredelio i za postrnu setvu.

Najčešće ima soje i kukuruza, a u gazdinstvu Davidovića u Bogatiću odlučili su da pet hektara zaseju suncokretom. Pre dva dana su skinuli rod sa njive i, mada su u proseku dobili 1,5 tona zrna po hektaru, zadovoljni su "drugom žetvom".

- Prvi put smo zbog plodoreda u postrnoj setvi sejali suncokret. Imajući u vidu da u vreme setve i kasnije nije bilo kiše i da je usled primenjene prihrane mineralnim đubrivima vegetacija potrajala malo duže, zadovoljni smo prinosom. Zbog dobre otkupne cene ima i zarade - kaže Bojan Davidović.

Davidovići su odmah posle žetve pšenice prvo orali njivu jer su jesenas pred setvu primenili samo redukovanu obradu. Zbog velike suše, pre oranja su prvo dobro navodnjavanjem natopili strnjište, a onda i pre nicanja su zalivali pošto zemljište nije zadržavalo vlagu.

Štaviše, zbog visokih temperatura na zemljištu se stvorila pokorica, što je uticalo da iznikne svega oko 60 posto biljaka.

- I posle nicanja nastavili su se ekstremni vremenski uslovi, pa smo dva puta morali da navodnjavamo. Pumpa je radila na struju što je znatno smanjilo troškove jer je gorivo stalno poskupljivalo - dodaje Davidović.

Dosta rada i muke od setve do žetve se, ipak, isplatilo bez obzira na skroman prinos. Zrno je dobrog kvaliteta, sa 14 posto vlage, a Davidovići su među retkima u ovom kraju otkupljivaču prodali suncokret u trećoj dekadi oktobra, kada je u uljarama već počela prerada roda iz prolećne setve.

Kilogram "jesenjeg" suncokreta se plaća 73 dinara po kilogramu, kao i rod iz prolećne setve, a do 14. novembra je moguće podneti zahtev Upravi za agrarna plaćanja za isplatu 7,8 dinara po kilogramu, na osnovu Vladine uredbe o finansijskoj podršci za proizvodnju suncokreta u

ovoj godini.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Racki

    27. oktobar 2022 | 08:34

    Ja sam to isto samo posle suncokreta krompir sam posadio na 20h posle cu da vidim sta cu

  • Deda

    28. oktobar 2022 | 15:54

    Neophodno je više ulaganja u poljoprivredu ako moramo da uvozimo naftu i kompjutere ne moramo žito i meso.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>