• 0
 ≫ 

Kažu da je ovo jedan od najtežih poslova na svetu, ali da se isplati: Snimili smo kako se radi u Osonici

 ≫ 

Ćumurane su se nekad pravile od blata, a kasnije od cigle

  • 0
Ćumurana, ćumur, drva, ogrev, Selo Osonica u Ivanjici Foto: Milena Đorđević

Ćumurane su se nekad pravile od blata, a kasnije od cigle. Zidaju ih majstori koji prave hlebne furune i kako bi se izgradile potrebno je maksimalno pet dana. Iako se širom Srbije sve ređe može videti dim iz ćumurana, postoje sela gde ih ima i preko stotinu.

Mi smo snimili jednu je u selu Osonica u Ivanjici.

Ovaj posao nije nimalo lak, a uglavnom se prenosi sa koleno na koleno. Zapravo, kažu, to je jedan od najtežih poslova na svetu. Naporan fizički rad, koji "časti" crnom bojom, i ruke koje ni najbolje mazalice na ovom svetu ne mogu da oporave. Udišu crno, izdišu crno, i takav je ukratko život ćurumdžija.

Ćumurana se puni drvima do vrha, zatim se pali vatra i proces sagorevanja traje do sedam dana. Iako su ruke i odeća često crni od vatre i drveta, proizvodnja ćumura jeste posao od kog može vrlo lepo da se zaradi.

O kvalitetu našeg ćumura najbolje svedoče činjenice: "plane" sve odmah, potražnja je veća od ponude, i...drugi se kite našim perjem, preprodajući ga.

Međutim, nešto drugo kvari sliku, a to je preprodavanje. Tako, često ćumur iz Srbije završi po stranim marketima, sa etiketom nekog drugog proizvođača, iz neke druge države.

Sagovornik Telegraf Biznisa, Dragoslav kaže da se protiv toga ne može. Tržište je to, dodaje, i neko uvek nađe računicu.On je za naš portal pričao o tome šta znači dobar ćumur, ali i s kojim izazovima se bore svi koji se bave ovim poslom. Opširnije u posebnom tekstu. 

Video: Ovako se pravi ćumur

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>