• 2

Farmeri nezadovoljni cenama: Hoće li biti jaja na rafovima?

Kažu da ne mogu da izdrže povećanje cena hrane za životinje i troškove energije

  • 2
jaja Foto: shutterstock.com

Britanija bi potencijalno mogla da se souči sa nestašicom kokošijih jaja, kako mnogi farmeri više gube novac nego što dobijaju usled krize troškova života.

Naime, kako prenosi BBC, mnogi uzgajivači smanjuju veličine jata ili napuštaju industriju zbog visokih cena hrane za životinje i troškova energije.

Kao apel za nastavak rada, poljoprivrednici su pozvali na povećanje od 40 penija za desetak jaja, međutim supermarketi nisu mogli da usliše njihovu molbu, navodeći da postoji "ograničenje" koliko troškova mogu da prebace na kupce.

Farmeri tvrde da uprkos tome što je cena jaja porasla za oko 45 penija u supermarketima od marta, oni su dobili između 5 i 10 penija. Poljoprivrednici su ranije upozoravali da bi Velika Britanija mogla da se suoči sa nedostatkom jaja ako trgovci ne počnu da plaćaju više.

Međutim, Ministarstvo za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja saopštilo je da "trenutno ne nedostaje jaja".

"Razumemo poteškoće koje epidemija ptičjeg gripa izaziva farmerima, ali populacija koka nosilja iznosi oko 38 miliona, tako da je malo verovatno da će uticati na ukupnu ponudu", navodi se u saopštenju.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ratat

    10. novembar 2022 | 10:39

    Nece biti. Situacija je na ivici incidenta. Ovi iz gradova kad nestane hrane u gradovima ako krenu po selima da traze hranu neka znaju da smo naoruzani, ovo je nasa hrana i nasa zemlja i neka znaju da necemo oklevati da odbranimo svoje!!!!!

  • Ivan

    10. novembar 2022 | 11:37

    Pre nego što dođe do incidenta vratite vašu decu na selo. Da vam po gradovima ne gladuju!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>