• 0

Požurite, rok je kraj novembra: 3.600 zaštitnih ramova za traktore, imate samo jedan trošak

Planirano je da se akcija organizuje i naredne dve godine

  • 0
Evropa suša žetva traktor Foto: Tanjug/AP

Agencija za bezbednost saobraćaja, MUP i Ministarstvo saobraćaja pokrenuli su akciju podele 3.600 zaštitnih ramova za traktore koji se najčešće koriste u Srbiji, a koji trenutno nemaju zaštitu.

Oglas je već raspisan i trajaće do kraja novembra.

Građani plaćaju samo administrativnu taksu od 900 dinara. Konstruisan je univerzalni zaštitni ram za traktore IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 i IMT 549.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović, rekao je za RTS da je javni poziv objavljen na sajtu agencije, a da je na adresu Agencije Bulevar Mihaila Pupina 2 potrebno poslati potvrdu da su izmirena sva poreska dugovanja, fotokopiju saobraćajne dozvole i fotografiju traktora.

U Srbiji postoji između 410.000 i 450.000 traktora, i većina je registrovana.

- Karakteristično je da u centralnoj, južnoj i istočnoj Srbiji svaki drugi nema zaštitni ram. Najčešće je reč o traktorima domaće proizvodnje IMT koji se koriste na njivama i šumama. Oni su u tom trenutku prodavani bez zaštitnih struktura, a najčešće se koriste u planinskim predelima i slabije su snage, do 40 kilovata - rekao je Stamatović.

Ističe da će biti podeljeno 3.600 zaštitnih ramova, plaćeno je i atestno ispitivanje. Planirano je da se akcija organizuje i naredne dve godine, tako da ako neko ne dobije ove godine, moći će da dobije na nekom od narednih konkursa.

U poslednje tri godine na putevima je stradalo 78 vozača traktora, a van puteva 86 osoba. Stamatović ističe da u traktorima sme da se nalazi samo vozač, ali ne i putnici. Podseća i da je neophodno da traktori na putevima koriste rotaciono svetlo, kao i tablu za obeležavanje sporih vozila. Agencija je pokrenula i akciju podele rotacionih svetala.

Video: Zbog vrućina krave daju do 3l manje mleka: Srećko je zato ugradio tuševe i ventilatore u štalu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>