• 0

Kina otvorila farmu svinja u soliteru, usred grada: Odgovor na nezasitu potražnju za ovim mesom

Stručnjaci smatraju da velike intenzivne farme povećavaju verovatnoću sve većih izbijanja bolesti

  • 0
svinja Foto: shutterstock.com

U kineskoj provinciji Hubej otvorena je najveća svetska farma svinja, ali kritičari kažu da će to povećati rizik od većih izbijanja bolesti životinja.

Kako prenosi Guardian, dvadesetšestospratnica gleda na glavni put, a nije namenjena ni za kancelarije niti za porodice. Dalje se navodi da je ovo kineski odgovor na nezasitu potražnju za svinjetinom, najpopularnijim životinjskim proteinom u zemlji.

Farma je otvorena u oktobru, a smatra se da će na godišnjem nivou moći da proizvede meso od 1,2 miliona svinja.

Firma "Zhongxin Kaiwei" je novajlija u svinjogojstvu, kako je prethodno vodila firme u cementnoj industriji. Kompanijia je saopštila da je prvobitno planirala da investira u proizvodnju gotove hrane, ali da se predomislila nakon pada cementne i građevinske industrije u Kini.

Đin Lin, generalni direktor kompanije, rekao je da kompanija vidi modernu poljoprivredu kao sektor koji obećava i priliku da koristi sopstveni građevinski materijal za izgradnju farme svinja.

Kompanija kaže da će otpad od svinja biti tretiran i korišćen za proizvodnju biogasa, koji se može koristiti za proizvodnju električne energije i zagrevanje vode na farmi.

Od radnika će se tražiti da prođu kroz više krugova dezinfekcije i testiranja pre nego što im se dozvoli ulazak i neće moći da napuste lokaciju do sledeće pauze - navodno jednom nedeljno.

 

- To je neshvatljivo - rekao jefarmer u svojim pedesetim, koji živi u selu preko puta farme.

On je istakao i da je zabrinut zbog problema sa mirisom kada farma postane potpuno operativna.

- Pre otprilike 30 godina, kada sam gajio svinje, imali smo samo dve ili tri u svinjcu u našem dvorištu. Čuo sam da svinje koje se uzgajaju na ovim farmama mogu biti spremne za prodaju za nekoliko meseci, a nekada bi nam trebalo oko godinu dana da ih uzgajamo. Ali mislim da će kako tehnologija bude napredovala, to trend u budućnosti.

Kinesko ministarstvo poljoprivrede i ruralnih pitanja navelo je 2019. godine da će dozvoliti izgradnju visokih objekata za uzgoj.

Najava koju su pozdravili investitori, uključujuje i Kingkey Smart Agriculture, koja je navodno rekla da je model proizvodnje u visokim zgradama efikasniji, biobezbedniji i ekološki prihvatljiviji.

Međutim, drugi stručnjaci smatraju da velike intenzivne farme povećavaju verovatnoću sve većih izbijanja bolesti.

- Intenzivni objekti mogu da smanje interakcije između domaćih i divljih životinja i njihovih bolesti, ali ako bolest uđe unutra, mogu izbiti između životinja poput šumskog požara - rekao je Metju Hajek, docent za studije životne sredine na Univerzitetu u Njujorku.

- Verovatno će još važnije pitanje biti da li je ova vrsta proizvodnje u skladu sa potrebom da se krene ka smanjenoj potrošnji mesa, s obzirom na očigledno nezaustavljivu pretnju razornih klimatskih promena - rekao je Dirk Fajfer sa Univerziteta u Hong Kongu.

Video: Svinjska mast sada je postala vruća roba za kojom vlada ogromna potražnja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>