• 6

Kozje mleko iz Albanije moglo bi se naći na našim rafovima? Sajam privrede u Tirani prošao uspešno

Očekuje se da inicijativa Otvoreni Balkan potpuno uspostavi radno tržište, a prvi rezultati su već postignuti kada je u pitanju razmena robe životinjskog i biljnog porekla

  • 6
kozje mleko Foto: shutterstock.com

Poslednji dan Međunarodnog sajma privrede u Tirani obeležili su dogovori srpskih privrednika sa albanskim kompanijama, kao i sa firmama iz regiona, potom, značajan broj posetilaca i intenzivni sastanci.

Nastup srpskih privrednika na sajmu u glavnom gradu Albanije organizovale su Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, a učestvovale su 32 kompanije. Predstavnici srpskih kompanija kažu da su i više nego zadovoljni nastupom na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu privrede, koji je jedan od najznačajnijih u Albaniji.

Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije, Aleksandar Radovanović, istakao je da su utisci veoma pozitivni.

- Ove godine smo imali veliki broj posetilaca, što albanskih, što iz regiona, ali i iz Turske. Mnogi naši izlagači već su ugovorili saradnju s albanskim kompanijama. Očekujemo da inicijativa Otvoreni Balkan potpuno uspostavi radno tržište, a prvi rezultati su već postignuti kada je u pitanju razmena robe životinjskog i biljnog porekla. U prvih devet meseci ove godine već imamo značajno povećanje u razmeni u tom pogledu - kaže Radovanović.

Predsednik Trgovinsko industrijske komore Tirane, Nikolin Jaka, koji je posetio srpkse izlagače na sajmu, smatra da region treba da posveti više pažnje ekonomiji i privredi. Vlasnik je jedne od najvećih mlekara u Albaniji, a u pregovorima je sa srpskim partnerima da svoje proizvode od kozjeg mleka izvozi u Srbiju.

Za Otvoreni Blakan kaže da komora kojom predsedava pozdravlja svaku inicijativu koja pospešuje trgovinu i nove poslovne mogućnosti, ali i da podržava Berlinski proces.

- Mi smo snažno za Berlinski proces koji ima u sebi sve regionalne ekonomske integracije i uklanjanje svake barijere za postizanje ekonomske integracije Zapadnog Balkana. Svaka druga struktura i svako drugo ime koje služi Berlinskom procesu u njegovoj pozitivnosti je dobrodošlo privatnom preduzetništvu - kazao je Jaka.

Otvoreni Balkan Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Na nacionalnom štandu Srbije prvi put su se predstavile članice "INVEJ Grupe" kojoj pripada i kompanija Rubin, najveći proizvođač grožđa, vina i žestokih alkoholnih pića u zemlji.

PKS: Zelena transformacija je tema broj jedan

Istovremeno, Privredna komora Srbije nastoji da ubrza proces zelene transformacije srpske privrede, kako bi se naša zemlja što pre uskladila sa svetskim tokovima održive proizvodnje i tim povodom objavila je Deklaraciju o zelenoj transformaciji srpske privrede.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS-a, Mihailo Vesović, rekao je da "zelena transformacija nije samo tema ekologije i moralnih obaveza, već je to pitanje i ekonomskog opstanka".

- Želja Privredne komore Srije je da privrednicima ukaže na važnost započinjanja tranformacije, koja se, pre svega, odnosi na prelazak sa linearnog na cirkulrni model proizvodnje, što znači da ništa ne treba da se baci i sve može da se iskoristi na što bolji način i da se reciklira - kaže Vesović i dodaje da su važne komponente transfotmacije i energetska efikasnost, smanjenje ugljen dioksida i karbonska neutralnost.

eu Foto: shutterstock.com

Upozorava da domaći privrednci u budućnosti neće moći da posluju u EU kao do sada, već da će se uvesti određeni mehanizam koji će usklađivati cene proizvoda - za čiju su proizvodnju poštovana pravila energetske efikasnosti, karbonske neutralnosti i cirkularne ekonomije.

- Ne možete imati korišćenje struje iz izvora poput termoelektrane ili uglja i biti karbon-neutralni, izvoziti te proizvode, a biti neopterećeni dodatnim taksama.

Ističe da je Deklaracija o zelenoj tranformaciji neophodan dokument jer objašnjava koje korake predstavnici privrede treba da preduzmu, ali i šta treba da uradi država - kao donosilac zakonskih mehanizama.

- Procena je da će za sledećih 10 godina biti 24 miliona novih radnih mesta koja će se baviti zelenom ekonomijom. Zbog toga je, zelena transformacija je tema broj jedan, ne samo u stručnim naučnim krugovima, već i u privrednom sektoru. Zelena tranformacija je naša obaveza i zbog budućih generacija - poručio je Vesović.

Video: Vučić dočekao lidere Zapadnog Balkana

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    4. decembar 2022 | 12:34

    Bice nas sve manje i manje ,sve vise i radije trcimo u zagrljaj zemljama koje nam nisu bas prijateljski nastrojene ,a ako je tako sta onda i ocekivati🥺

  • Srbin

    4. decembar 2022 | 12:51

    Kupujmo domaće! ❤🇷🇸

  • Boža zemunac

    4. decembar 2022 | 16:02

    Mi Srbi ništa nismo naučili iz istorije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>