• 1

Ova zemlja je drugi najveći izvoznik kafe u Africi: Izvoz opao 15 odsto, šta će biti sa cenom?

Zarada od ove kulture je glavni izvor deviza za Ugandu

  • 1
kafa Foto: Shutterstock

Izvoz kafe iz Ugande, jednog od vodećih svetskih proizvođača, pao je za 15 odsto u novembru, u odnosu na isti mesec 2021, jer je suša smanjila prinose u nekim regionima.

O tome je izvestio ugandski regulator za razvoj sektora kafe (UCDA).

Ova istočnoafrička zemlja je drugi najveći izvoznik kafe u Africi, i zarada od te kulture je njen glavni izvor deviza. Pošiljke su u novembru iznosile 447.162 džakova od 60 kg, što je 15 odsto manje od količine izvezene u istom mesecu lani, navodi se u izveštaju UCDA-e, prenosi Rojters.

Pad izvoza je, kaže UCDA, posledica suše u većini regiona drugu godinu zaredom, koja je dovela do povećanja broja štetočina i bolesti, kao što su bube bušači grančica kafe i bolest crvenih plikova.

Bube bušači opstaju u sušnim uslovima, koji su poslednjih godina sve češći i mogli bi da postanu još veća pretnja zbog klimatskih promena. Ova štetočina, koja je prvi put otkrivena u Ugandi 1993, pravi male žlebove na grančicama stabala kafe i tamo polaže jaja. Zatim zarazi grančice gljivicama koje uzrokuju opadanje lišća, zbog čega grana vene i osuši se.

Inače, kada je reč o najvećim globalnim proizvođačima kafe, na prvom mestu je ubedljivo Brazil, a slede Vijetnam, Kolumbija, Indonezija, Etiopija, Honduras, Indija, Uganda, Peru, Meksiko i ostale zemlje.

Arabika je najrasprostranjenija sorta, sa 70% udela na globalnom planu, a nakon rasta cene u 2021, došlo je do blagog usporavanja ove godine. Prema procenama Fitch Solutions-a, cena kafe u 2023. bi trebalo da bude niža od procenjenih cena za 2022, uprkos ovom padu u izvozu.

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    27. decembar 2022 | 11:50

    Pao izvoz nafte iz Rusije pa Baćuške ostadoše žive.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>