• 1

Od male kućne proizvodnje do gotovo 1.000 tona pečuraka godišnje

Firma Šampinjon Union iz Beljine, naselja u beogradskoj opštini Barajevo, primer uspešne porodične firme

  • 1
Šampinjon Union Foto: Promo/ Arsenije Radenović, Ahold Delhaize

"Trenutno uzgajamo bele i braon šampinjone i bukovače, ali radimo na povećanju kapaciteta i širenju asortimana".

Kada smo pre deset godina počeli da se bavimo uzgojem pečuraka imali smo kapacitet od maksimalnih 200 kilograma dnevno, odnosno 70 tona godišnje. Zahvaljujući trudu članova moje porodice, predanom radu naših zaposlenih i zagarantovanom plasmanu koji imamo od prvog dana, polako i sigurno smo rasli. Trenutno prodajemo blizu 1.000 tona gljiva od čega oko 80 odsto završi na Maxi pijacama širom Srbije, dok ostatak izvozimo. Imamo velike planove za budućnost, ali nas ipak najviše raduje što smo u firmi uspeli da zadržimo porodičnu atmosferu i prijateljski odnos sa svim našim radnicima.

Ovako Uroš Vićentijević vlasnik Šampinjon uniona opisuje razvojni put koji je prošla njegova firma iz Beljine, naselja u beogradskoj opštini Barajevo. Na samom početku, kako kaže, uzgajali su isključivo "obične" šampinjone, a onda su krenuli sa braon šampinjonima, odnosno porto belo sortom, i bukovačama. Zajedno sa kompanijom Delez uvodili su razne inovacije na domaće tržište, pa su tako prvi ponudili velike šampinjone za punjenje, kao i seckane gljive. Ipak, jedan od najznačajnijih planova za budućnost je proizvodnja bukovače bez ostatka pesticida.

Šampinjon Union Foto: Promo/ Arsenije Radenović, Ahold Delhaize

-Proizvodnju sam počeo u podrumu svoje kuće, a sad imamo 25 uzgajališta od kojih svako ima kapaciteta 8 tona po jednom proizvodnom ciklusu. Trenutno gradimo još 40 hala koji će biti urađeni po najsavremenijim standardima. Zahvaljujući tome oko 60 odsto proizvodnih procesa biće automatizovano. A kada budemo duplirali kapacitete, to će nam otvoriti i mogućnost da krenemo sa uzgojem i drugih sorti. Ovo je porodična firma u kojoj rade i moja žena i brat i snajka, ali pored toga zapošljavamo oko 40 ljudi. Kada završimo izgradnju svih objekata imaćemo oko 100 radnika. Oni su naš najveći resurs, a koliko su nam važni možda se najbolje vidi iz činjenice da sa njima i slavski kolač lomimo - priča Vićentijević.

Šampinjon union od prvog dana na domaćem tržištu sarađuje isključivo sa kompanijom Delez Srbija, a zahvaljujući visokim standardima kvaliteta i bezbednosti koje moraju da ispunjavaju, bez problema izvoze robu u inostranstvo. Oko 20 odsto svega što proizvedu šalju u Severnu Makedoniju.

Priča ove uspešne domaće kompanije primer je kako saradnja sa velikim trgovinskim lancima može da bude izuzetno korisna i za proizvođača i za trgovinski lanac. Šampinjon Union samo je jedan od 200 domaćih proizvođača voća i povrća sa kojima Delez Srbija sarađuje, obezbeđujući da kupci svakog dana na raspolaganju imaju domaće poljoprivredne proizvode visokog kvaliteta. Ovakva partnerstva realizuju se kroz različite vidove podrške i pristup inovativnim konceptima i tehnologijama. Proizvođači se usmeravaju da proizvode ono šta je tržištu potrebno, a sa druge strane trgovinski lanci znaju da tokom cele godine mogu da računaju na domaće voće i povrće.

Delez, inače, svojim dobavljačima daje smernice i podršku za usvajanje i primenu standarda kvaliteta i bezbednosti iz oblasti proizvodnje poput GLOBAL GAP-a, što je neophodno da bi proizvođači mogli da izvoze robu u inostranstvo. Tako mnogi od njih postaju konkurentni i van granica naše zemlje.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>