• 0

Kreće navala na ovo voće: "Gura" ga rastući broj vegana u svetu, a evo gde se najviše konzumira

Kombinovana godišnja stopa rasta (CAGR) za suve šljive iznosi 4,1 odsto u periodu od 2018. do 2028. godine

  • 0
Cene badnjaka i suvog voća uoči Badnjeg dana

Foto: Telegraf.rs

Jedna od nezaobilaznih namirnica na našim trpezama za Badnji dan, odnosno Badnje veče jesu suve šljive.

Konkretno za Badnje veče, na sto se iznosi korpa sa jabukama, pomorandžama, orasima i suvim voćem, kao što su smokve, grožđe, kajsije i šljive - sve su to simboli zdravlja.

Iako ima određenih rizika od prekomernog konzumiranja suvih šljiva, kao i kod svake druge hrane, ipak je mnogo više prednosti: dobar su izvor vitamina A, C, K, B6, zatim gvožđa, mangana i bakra.

Takođe, bogate su kalijumom, mineralom koji pomaže našim mišićima, nervima i srcu da pravilno funkcionišu.

Ovaj put, u znak Badnjeg dana, ispitujemo svetsko tržište suvih šljiva: u kom će se pravcu kretati do 2028. godine, koliko se suve šljive konzumiraju na globalnom planu i koliko su, na kraju krajeva, isplative kao kultura.

Studija analizira desetogodišnji period od 2018. do 2028. godine, a kao najveće tržište izdvaja se Severna Amerika. S druge strane, najbrže rastuće tržište za ovo voće jeste Evropa.

Kombinovana godišnja stopa rasta (CAGR) za suve šljive iznosi 4,1 odsto u pomenutom razdoblju.

Inače, u 2019, godini pre pandemije, globalna potrošnja suve šljive je dostigla vrhunac od 233.460 metričkih tona i očekuje se da će registrovati obećavajući CAGR, posebno zbog promenljivih obrazaca potrošnje u ekonomski dobro razvijenim zemljama.

Božić, post

Foto: Shutterstock

Prema statističkim podacima Međunarodnog saveta za orašaste plodove i suvo voće, Sjedinjene Države su proglašene najvećim potrošačem suvih šljiva, jer su tamo registrovane 53.972 metričke tone u 2018. Potom slede Francuska, Ruska Federacija i Brazil, sa 26.360 metričkih tona, 14.423 metričkih tona i 12.801 metričkom tonom.

Povećana potrošnja po glavi stanovnika u evropskim zemljama, zajedno sa sve većim značajem veganske ishrane, verovatno će ubrzati potražnju za suvim šljivama tokom u narednom periodu, konstatuje se dalje u analizi.

Konzumna suva šljiva se definiše kao "sušena šljiva bilo koje sorte", a uglavnom iz Evrope. Ovo suvo voće je imalo skoro 13,5% udela u globalnoj potrošnji svog suvog voća u ekonomijama sa visokim dohotkom, kao što su evropske zemlje.

Na primer, tokom perioda 2016-18, potrošnja suve šljive po glavi stanovnika širom Sjedinjenih Država se kretala između 0,125 kg godišnje i 0,163 kg godišnje. Nasuprot tome, potrošnja suve šljive po glavi stanovnika u Francuskoj se kretala od 0,459 do 0,394 kg godišnje tokom istog perioda.

Cene badnjaka i suvog voća uoči Badnjeg dana

Foto: Telegraf.rs

Za razliku od Francuske, potrošnja suve šljive po glavi stanovnika u drugim evropskim zemljama, kao što je Nemačka, iznosi 0,128 kg godišnje; Italija beleži 0,169 kg godišnje, a Poljska - 0,244 kg godišnje.

Dalje se ističe kako konzumacija suve šljive raste globalno, a naročito u SAD, što znači da ova voćna kultura biva sve popularnija. Objašnjava se da je to, najpre, zato što se više ljudi okreće zdravim navikama u ishrani. Taj trend naročito "guraju" milenijalci, među kojima je mnogo vegana.

Isto tako, sve učestalije se, recimo, koriste smokve, kao zdravija zamena za šećer u spremanju vrsnih poslastica.

Kada je reč o Sjedinjenim Državama, trgovinski nepovoljni odnosi sa Kinom su doveli i do toga da najveća svetska sila usmeri proizvođače da se usredsrede na domaće tržište, umesto da izvoze. Dakle, trend potrošnje suvih šljiva će verovatno biti pojačan na tržištu Sjedinjenih Država u narednom periodu.

U 2023, približni raspon cena za američke suve šljive je između 3,98 i 4,02 dolara po kilogramu, dok je cena u evrima - 3,98 za kg. 

Video: U prestonici srpske kajsije se ne bere, martovski mraz desetkovao rod: Loša godina za voćare

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>