• 7
 ≫ 

Proveravali smo cene badnjaka i suvog voća uoči Božića: Koštaju i 1.000 dinara, ali smo našli najjeftinije

 ≫ 

Da li ste kupili već badnjak?

  • 7

Oni koji žive u urbanijim, gradskim uslovima i nemaju mogućnost da na tradicionalan način seku badnjak, opredelili su se za kupovinu od lokalnih prodavaca koji su ovih dana pozicionairani na beogradskim ulicama.

Proveravali smo i na pijacama kakve su cene. Podsećanja radi, prošle godine za Badnji dan, badnjaci su bili rasprodati do 13 sati.

Kako smo se uverili na licu mesta, ove godine su poskupeli i buketi i badnjaci. Tako, oni koji su koštali prošle godine 200 i 300 dinara, sada su 500 dinara. 

Na ulici pak, badnjak košta i 1.000 dinara, on je ujedno i najskuplji. Buket koji se pravi kao badnjak košta oko 200 dinara, a jeftinije smo našli na kod pijačnih prodavaca i košta 150 dinara. 

Najjeftiniji bio je 80.

Kako Badnji dan ne ide bez suvog voća, proverili smo i te cene. Redovi su već danas bili prilični, pa je savet sutra da poranite ukoliko želite na vreme da se snabdete. 

Kajsije idu i preko 1.000 dinara za kilogram, dok su suve šljive, smokve oko 500 dinara. Orasi koštaju oko 850 za kilogram.

Video: Ovo su cene suvog voća uoči Badnjeg dana: Posetili smo pijace i ulične prodavce

Prema badnjaku, pravoslavni vernici u Srbiji se odnose kao prema božanstvu – prinose mu žrtve u vidu žita, vina i meda i pozdravljaju ga.

Badnjak se ritualima ne vezuje samo za Badnji dan, već on ponegde gori i na dan Božića, kada položajnik udara po njemu žaračem ili granom, prizivajući tako sreću i napredak porodice – da budu jednaki kao varnice.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    5. januar 2023 | 16:30

    Mi stvarno nemamo meru u nicem , pre samo trideset godina nismo smeli od ovih velikih vernika ni slaviti Bozic . Danas su " prisiveni " vernici koji su to postali preko noci I zbog stranke najveci promoteri Bozica I praznika ! Posekose sve Sto lici na drvo ,izvitiperise obicaj. Gde CE da pale Badnjak ? Na ognjistu ? U kafani ili na radijatoru. Sad CE Jos I markirati Badnjak I po ceni GA prodavati!

  • Djape

    5. januar 2023 | 16:10

    Sve paganski obicaji. Zato nam se desava ovo sve i nece nas biti za 60 godina. Nema tu nista hriscansko ili po bibliji. Ziveli

  • JS

    5. januar 2023 | 17:03

    Kod nas badnjak 150 a pšenica 100 dinara,cene kao prošle godine.U pitanju je centralna Srbija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>