• 1

Sanjin ražani hleb je 70 dinara: Sve više ljudi sprema kod kuće, u Hrvatskoj opet poskupljenje

Hrvatski kupci godišnje mogu da uštede više od 300 evra

  • 1
domaći hleb

Foto: Shutterstock

Jedna od osnovnih namirnica, posebno na Balkanu, ovih dana zabrinjava naše komšije, mada je slično manje-više u celom regionu.

Hleb je u Hrvatskoj ponovno poskupeo, a prošle godine, ova država se našla među pet zemalja EU u kojima je hleb najviše poskupeo.

Dodatni talas podizanja cena hleba usledio je nakon uvođenja evra kao zvanične valute u RH, piše tportal.hr.

Štaviše, aktuelno "divljanje" cena je navelo mnoge da razmisle o pripremi hleba u sopstvenoj režiji, što je nekada i bila učestala praksa u mnogim domaćinstvima. U krajnjem slučaju, makar znate šta kupujete (sastav).

Hrvatski portal dalje ističe da je, nakon poslednjeg talasa poskupljenja, prema računicama tržišne inspekcije - cena hleba porasla oko 15 odsto: za 750 grama belog hleba u pekari ili trgovinskom objektu treba dati od 1,3 do 1,6 evra.

Ali, nezadovoljni kvalitetom hleba u pekarama, mnogi su već odlučili da ga spremaju sami. Sada imaju i dodatni motiv - a to je ušteda novca.

Za veknu belog hleba od 750 grama potrebno je oko 500 grama brašna tip 550, tri decilitra vode, kašičica soli i oko 5 grama instant suvog kvasca. Pakovanje brašna od 5 kg u Hrvatskoj košta 3,7 evra, odnosno 0,75 evra/kg. I tako se dalje ređaju pojedinačne cene...

Ušteda je osetna

Sve u svemu, treba ukalkulisati i trošak energije, a ne samo sirovine.

Dakle, ako pečete hleb u rerni sa prosečnom snagom od 2 kW, pečenje traje oko 45 minuta. Ako se pretpostavi da grejač neprekidno radi i ako se uzme u obzir prosečna cena struje za domaćinstvo - koja u Hrvatskoj iznosi 0,59 evra po kilovatu, onda dobijamo rezultat da potrošena energija za jednu veknu košta oko devet centi.

štolen, slatki hleb

Foto: Pixabay

Kada se zbroji sve navedeno, cena hleba, ispečenog u rerni, iznosi 0,53 evra ili četiri kune, što je otprilike tri puta jeftinije od kupovnog hleba.

Ako veknu hleba od 750 grama kupujete na dnevnim nivou, u proseku ćete na to dati oko 530 evra za godinu dana. Spremanje iste količine hleba kod kuće koštaće vas "svega" 193 evra za isti period od 12 meseci.

Dakle, računica kaže da ćete uz pomoć te "taktike" uštedeti 337 evra.

Dodatno, možete uštedeti i ako hleb spremate onda kada je struja jeftinija ili ako kupujete veća pakovanja brašna (10 ili 50 kg). Još veće uštede možete postići kada govorimo pekarskim proizvodima "višeg cenovnog ranga", a na koje trgovci uračunavaju veće marže.

Hleb već za 70 dinara

Naša sugrađanka Sanja (60) kaže da već neko vreme sama pravi hleb, jer se, kako kaže, sprema "očas posla", zna šta se u njemu nalazi i košta je znatno manje od kupovnog.

U Sanjin ražani hleb ide pola kilograma ražanog brašna (80 dinara), ali ona dnevno uglavnom iskoristi pola kese, tako da je trošak za brašno - 40 dinara. Treba joj i kisela voda koja je 60 RSD, ali za jedno mešanje - to je 20 RSD. Onda, malo ulja i soli, i prašak za pecivo koji je 10 dinara.

- Doduše, u jednom trgovinskom lancu nalazim i jeftinije brašno (ako je veće pakovanje), kao i kiselu vodu od 30 dinara - zaključuje Sanja iz Beograda.

Njen ražani hleb, dakle, dnevno košta 70 dinara. Inače, ovakve vrste hleba su u pekarama i marketima znatno skuplje od klasičnog, belog hleba, te koštaju između 150 i 200 dinara, pa i više.

Podsećamo, kako je nedavno za Telegraf Biznis istakao ministar trgovine, Tomislav Momirović, "određenim interventnim merama Vlada Srbije je limitirala cene osnovnih životnih namirnica i obezbedila da cene hleba, mleka, brašna i šećera budu - ako ne najjeftinije, onda među najjeftinijima u Evropi".

Video: Kako da procenimo koji je hleb kvalitetan i kako nas marketinški obmanjuju

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lila

    20. januar 2023 | 11:15

    Da, ali osnovne zivotne namirnice nigde nisu poskupele kao kod nas.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>