• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tošovići dobili otkaz, pa počeli da gaje piliće i krompir: Tako su i decu odškolovali na privatnim fakultetima

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Podelili smo posao, on ide u štalu i radi mužu i oko krava, a ja radim sa mlekom i kućne poslove", priča Vesna Tošović

  • 0

Vesna i Vidan Tošović iz Prilika kod Ivanjice su nakon otkaza, odlučili da se okrenu uzgoju pilića i zasejali su nešto krompira, a danas stoje ispred ozbiljnog poljoprivrednog gazdinstva sa 4 krave, mnoštvo kokoški , svinja, imaju 40 ari malina, 300 stabala šljiva, a proizvode i sir, kajmak, rakiju i sok vrhunskog kvaliteta. Zbog svog truda, uspeli su i da odškoluju decu u Beogradu.

- Ovo ne može da radi ko ne voli, mora da voli životinje i da radi. Jedino je problem u ovome što nema odmora, nema letovanja,  zimovanja, moraš da si prisutan svaki dan - priča Vesna za Info ligu. 

- Radimo puno, ostajem i do 1, pola 2,2 noću. Podelili smo posao, on ide u štalu i radi mužu i oko krava, a ja radim sa mlekom i kućne poslove. Ali tu smo po ceo dan, ne možete da kažete "e danas ću da odmorim, da odem negde" - dodaje.

Vidan priča da je zimi dosta lakše, dok leti ima više posla.

- Tri puta dođem po sat i po, obavim posao koji treba i to je to. Leti je mnogo naporno pogotovo kada je berba malina, onda je spavanje samo po tri, četiri sata - priča domaćin.

Na pitanje koja je tajna njihovog uspeha, Vesna otkriva da je vrlo jednostavna:

-  Tajna je u tome da imamo kvalitetno mleko, moraju krave da se hrane dobro, da bi imali dobro mleko i masan sir i kajmak, tajna je u tome da se to odradi pedantno i čisto. Ne može bez rashladnih uređaja.

Njihovi proizvodi ni ne stignu na pijacu, jer sve već prodaju ispred kuće.

- To govori koliko dobro radimo - dodaje Vesna.

- Ostali smo brez posla i nismo tražili dalje, plate kolike su tada bile, mi ne bismo mogli da odškolujemo decu, a sa ovim poslom odškolovali smo ih na privatnom fakultetu u Beogradu.

- Imamo dobre prihode, dobili smo i ovaj traktor pre četiri, pet godina preko subvencije države, kupio sam i dosta priključaka, nadam se da će biti povraćaja... Nije loše, samo da smo zdravo - dodaje Vidan.

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>