• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Učenici Poljoprivredne škole iz Požege orezuju vinograde na Hilandaru: Ako bude dobra berba, doći će i na leto

Vreme čitanja: oko 1 min.

Učenici su u sklopu stručne prakse iz voćarstva otišli na Svetu Goru

  • 1
Hilandar Foto: RINA/Privatna arhiva

Tokom stručnog školovanja najvažnija je praksa i to najbolje znaju učenici Poljoprivredne škole iz Požege. Do sada su odradili veliki broj upravo tih praktičnih časova, ali oni realzovani u Grčkoj ostaće im u posebnom sećanju.

Ovog februara grupa od 11 učenika ove srednje škole, predvođena profesorom Milovanom Vuksanovćem, boravila je u radnoj poseti Svetoj Gori, a u sklopu stručne prakse iz voćarstva učestovali su u orezivanju vinograda i maslina na imanju manastira Hilandar.

- Na put su krenuli na poziv iz manastira, a uz podršku Opštine Požega. Učenici su pored rada u voćnjaku svakodnevno učestvovala i u bogosluženjima. Vratili su se puni uspomena i jednoglasni da je u pitanju jedinstveno iskustvo - ispričao je novinar Rade Marković koji je sa njima boravio na Atosu.

Saradnja Poljoprivredne škole i manastira Hilandar biće nastavljena, a možda i intenzivirana, a a na ovaj način, učenici su imali priliku da se upoznaju sa vinogradarstvom iz sasvim nekog novog ugla.

Poljoprivredna škola “LJubo Mićić” sa domom učenika u Požegi je prva škola koja je tako počela i za sada jedina škola koja to radi. Još veći kuriozitet je da su oni prvih 4-5 godina slali pismo zamolnicu da dođu tamo, da odrade praksu i da nešto pomognu.

Onda, zadnje 3-4 godine više škola ne zove, nego manastir upućuje poziv da dođu učenici i profesori da odrade stručnu praksu.

- Oni sad računaju na nas, jer su to desetine hektara koje treba orezati, treba zategnuti žicu, okopati. Sad, na primer, na rastanku su nam rekli da ako bude rodna ova godina kao što očekuju, da će imati problem u berbi. Pitali su da li postoji šansa da se organizuje dolazak i u periodu avgust-septembar,a iskreno se nadam da će se steći uslovi da i tada učenici otputuju i pomognu u berbi - dodaje Marković.

Video: Srbi stvorili novu super šljivu

(Telegraf Biznis/Rina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana,K .Reka Zlatibor

    26. februar 2023 | 10:46

    Divno i svaka čast Ja sam zavrsila srednju poljoprivrednu skolu u Pozegi i ponosna sam na to Bili su to divni dani puni rada na praksi i srece na licima ucenika Poljoprivredna skola u Pozegi je ponos Srbije Nek im je sve sa srecom i puno pozdrava .

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>